Έκανε πίσω το υπουργείο Yγείας στα γενόσημα: Μπαίνει όριο στα 3 ευρώ επιβάρυνσης

Σε σαφάρι για να βρεις το φάρμακό σου, Όλγα Μαύρου

Μετά τι έντονες αντιδράσεις για την υψηλή συμμετοχή στα άλλοτε πολύ φθηνά γενόσημα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε σήμερα “κόφτη” στα 3 ευρώ, ώστε η επιβάρυνση να είναι πολύ μικρή.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και τρεις ημέρες τέθηκε σε ισχύ με υπουργική απόφαση η αύξηση του κόστους των γενόσημων φαρμάκων για τον ασφαλισμένο, καθώς εξισώθηκε (ως συμμετοχή) το γενόσημο με το επώνυμο σκεύασμα που έχει πατέντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να παίρνουν γενόσημα ως φθηνά, αλλά πλέον να επιβαρύνονται σε κάποιες περιπτώσεις 80% παραπάνω απ΄όσο πριν. Αν και στα περισσότερα γενόσημα οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και η διαφορά μικρή, εντούτοις σε κάποια υπάρχουν μεγάλες διαφορές τιμής παρότι είναι όλα γενόσημα.

Στις πρώτες αντιδράσεις για το θέμα αυτό, χθες το πρωί ο κ. Γεωργιάδης είπε «Τι να κάνουμε, θα πρέπει ο πολίτης να παίρνει το φθηνότερο γενόσημο που καλύπτεται απολύτως, και αν επιλέξει ακριβότερο γενόσημο, θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά, θα κακοφανεί σε κάποιους, όμως αυτό είναι το σωστό». Σήμερα έκανε πίσω και είπε ότι «καμιά φορά η εφαρμογή της πολιτικής στην πράξη δημιουργεί προβλήματα που δεν είχε προϋπολογίσει. Η βούλησή μου ποτέ δεν ήταν η υπερβολική επιβάρυνση των πολιτών. Οπότε αποφασίστηκε η επιπλέον επιβάρυνση ενός ασθενούς να μην μπορεί να είναι μεγαλύτερη από 3 ευρώ ανά σκεύασμα».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx