Εκατό κτηνίατροι στη Θεσσαλία για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Εκατό κτηνίατροι στη Θεσσαλία για την πανώλη των αιγοπροβάτων

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι από κλιμάκια δεκάδων κτηνιάτρων που μετέβησαν στη Θεσσαλία για την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής, λόγω των πολλών κρουσμάτων πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά.

Στην Θεσσαλία εστάλησαν εκατό κτηνίατροι όπως μεταδίδει το onlarissa.gr. Τα αποτελέσματα έξι νέων δειγματοληψιών που έγιναν σε μονάδες στην Α’ Ζώνη, δηλαδή σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή του Δομένικου, ήταν αρνητικά. Οι εκατό κτηνίατροι θα κάνουν ελέγχους από σήμερα σε κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στη Β’ Ζώνη, δηλαδή σε απόσταση μέχρι 100 χιλιόμετρα από την επίμαχη περιοχή.

Ήδη έχουν ελεγχθεί 50 κτηνοτροφικές μονάδες στην πρώτη ζώνη επιτήρησης των τριών χιλιομέτρων. Οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την επόμενη Παρασκευή, ενώ τα δείγματα στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Αν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα, θα ακολουθεί υγειονομική ταφή τους και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.

Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.  Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι