Εκατό σαρκοφάγους παρουσίασαν στην Αίγυπτο

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Τη μεγαλύτερη αρχαιολογική της ανακάλυψη για το έτος 2020 ανακοίνωσαν ότι παρουσιάζουν οι Αιγύπτιοι, φέρνοντας στο φως μία συλλογή εκατό άθικτων σαρκοφάγων της 26ης Δυναστείας, που ανακαλύφθηκαν στην Νεκρόπολη της Σακκάρα και χρονολογούνται γύρω στο 550 π.Χ.

Saqqara

Πριν από ένα μήνα είχαν αναφερθεί σε αυτή τη μεγάλη ανακάλυψη που τώρα παρουσιάζονται σε υψηλό ποσοστό άθικτες.

«Ούτε το 1% όσων βρίσκονται θαμμένα στην περιοχή δεν είναι αυτά που παρουσιάζουμε σήμερα», τόνισε προς τους δημοσιογράφους και διπλωμάτες ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι κατά τη σημερινή παρουσιάσει, προσθέτοντας ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα αποτελέσματα ανασκαφών, με μία από τις σημαντικότερες να ακολουθεί τις επόμενες ημέρες, αυτή του πρώην Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και γνωστού αρχαιολόγου Ζάχι Ζαουάς.

Saqqara

Οι σαρκοφάγοι βρέθηκαν σε βάθος 12 μέτρων σφραγισμένες και διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση, με ζωηρά χρώματα, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Μουστάφα Ουαζίρι.

Οι σαρκοφάγοι αναμένεται να εκτεθούν στο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο των Πυραμίδων στη Γκίζα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου και στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.

Μετά το 525 π.Χ. η Αίγυπτος καταλήφθηκε από τους Πέρσες. Ομως προηγουμένως, υπό την δυναστεία της Σάιδας με πρώτο Φαραώ της τον Ψαμμήτιχο είχε ενοποιηθεί η Αίγυπτος, είχε αποτινάξει τον ζυγό των Ασσυρίων και διέγραφε λαμπρή πορεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι