Εκατοντάδες τα τρακτέρ καθ΄οδόν – Παράλληλα “συμβολικά μπλόκα” στην Εθνική

Εκατοντάδες τα τρακτέρ καθ΄οδόν – Παράλληλα “συμβολικά μπλόκα” στην Εθνική

Ετοιμάζεται η Τροχαία και η ΕΛΑΣ να διαχειρισθεί την κάθοδο των τρακτέρ στην Αθήνα “εφ΄ όσον είναι σε λογικό αριθμό” και ευελπιστεί να μείνουν ανοιχτές λωρίδες κυκλοφορίας, αλλά τα τρακτέρ που ετοιμάζονται για κάθοδο είναι ήδη πάνω από 200 και έχουν προορισμό το Σύνταγμα. Επίσης ανεβαίνουν στην Αθήνα και τρακτέρ από την Κρήτη. Εν τω μεταξύ κλείνουν συμβολικά επι δίωρο και τρίωρο διάφορα νευραλγικά σημεία τα μπλόκα που παραμένουν στις περιοχές τους.

Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, στις Αφίδνες περιπολικά θα περιμένουν τα τρακτέρ προκειμένου να τα συνοδεύσουν στην πρωτεύουσα ενόψει της αυριανής κινητοποίησης, ώστε να περιοριστούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Επίσης, ανά 30 τρακτέρ θα παρεμβάλλεται και περιπολικό είχαν πει στην αρχή, αλλά το πιθανότερο είναι να παρεμβάλλεται μοτοσικλετιστής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Τροχαίας, τα τρακτέρ θα κινούνται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας, κάτι που αποκλείει να φθάσουν στο Σύνταγμα όλοι όσοι είναι αποφασισμένοι να κατεβούν με τα τρακτέρ τους στη Βουλή. Οι αγρότες διαμηνύουν ότι ο αριθμός των τρακτέρ μέσα στην Αθήνα θα είναι τριψήφιος, χωρίς να λένε ακριβώς πόσα. Δηλώνουν πως η διαδήλωση θα είναι ειρηνική «αλλά παράλληλα θα καταδεικνύει την οργή και την αποφασιστικότητα να υπάρξουν άμεσα λύσεις στα αιτήματα».

Όπως ανέφεραν χθες κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ., βασική προϋπόθεση θα είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μη διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει τα τρακτέρ και τα πούλμαν να κινηθούν συντεταγμένα και όχι ανεξέλεγκτα, να σταθμεύσουν σε συγκεκριμένο χώρο, «αν τελικά φτάσουν στο Σύνταγμα», και να υπάρχει πάντα ανοιχτή λωρίδα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Για τα οριστικά μέτρα που θα ληφθούν θα πραγματοποιηθεί άλλη μια σύσκεψη στην ΕΛ.ΑΣ.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αγροτών σε πολλές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, σε νέους αποκλεισμούς προχώρησαν, χθες, επί της Εγνατίας οδού οι αγρότες σε Χαλκιδική, Ημαθία και αλλού.

Στο μπλόκο της Ανθήλης λίγο έξω από τη Λαμία αναμένεται να γίνει η «συνάντηση» των τρακτέρ που έρχονται από Λάρισα και Βόλο με τα τρακτέρ που έρχονται από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα. Το κομβόι με τα τρακτέρ από την Καρδίτσα απέχει περίπου μία ώρα από τη Λαμία για να φτάσει στον κόμβο της Ανθήλης ενώ περίπου δύο ώρες απέχουν τα τρακτέρ που έρχονται από τη Λάρισα και το Βόλο. Στον Κόμβο της Ανθήλης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναμένονται 80 τρακτέρ και από τα δύο σημεία πολλά αγροτικά και φορτηγά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι στο κομβόι με τα τρακτέρ από τη Θεσσαλία θα προστεθούν και τρακτέρ από τον κόμβο της Ανθήλης και την περιοχή της Φθιώτιδας και θα κατευθυνθούν προς Αταλάντη. Εκεί θα προστεθούν τρακτέρ από το μπλόκο στον κόμβο της Αταλάντης για θα κατευθυνθούν για να περάσουν τη νύχτα στο Κάστρο Βοιωτίας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές αναμένεται να φτάσουν στο Κάστρο γύρω στις 6.00 το απόγευμα.

Επίσης, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αύριο το πρωί θα προστεθούν 70 περίπου τρακτέρ από το μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας και θα αναχωρήσουν από εκεί για την Αθήνα.

Αύριο, στις 6.30 το πρωί, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι (πάνω από 200 άτομα) θα αναχωρήσουν από το νομό της Χαλκιδικής, με τρία λεωφορεία και οχήματα ιδιωτικής χρήσης, με προορισμό την Αθήνα, όπου θα συμμετάσχουν στο Πανελλαδικό Αγροτικό Συλλαλητήριο, που είναι προγραμματισμένο για τις 18.30.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων Φιλοκλής Γκοτζιάς, το τι μέλλει γενέσθαι μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα «δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στις διεκδικήσεις μας».

Στο μεταξύ, αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Νησέλι Ημαθίας, φόρτωσαν ήδη εννέα τρακτέρ σε νταλίκα -σύμφωνα με τον αγρότη Νίκο Βόλκο- τα οποία και μεταφέρονται στο Κάστρο Βοιωτίας, απ’ όπου νωρίς το πρωί θα ξεκινήσει κομβόι με προορισμό την Αθήνα και με συνοδεία της αστυνομίας, ώστε να μην δημιουργηθούν φαινόμενα όχλησης στους δρόμους.

Εν τω μεταξύ, σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού των Νέων Μουδανιών, για περίπου δύο ώρες προχώρησαν σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι του νομού Χαλκιδικής, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στην είσοδο του λιμένα.

Την ίδια στιγμή, παραμένουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματά τους στον κόμβο των Νέων Μουδανιών επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, από τις 25 Ιανουαρίου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι