Εκκενώσεις στα ανατολικά Πυρηναία
15/08/2023
Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε και καίει από χθες σε δασική έκταση στα Ανατολικά Πυρηναία στη νότια Γαλλία, κοντά σε τρεις κοινότητες, ανάμεσά τους το παραθαλάσσιο θέρετρο Αρζελέ-σιρ-Μερ. Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την εσπευσμένη απομάκρυνση 3.000 και πλέον ανθρώπων από τις κοινότητες και διάφορες κατασκηνώσεις, σύμφωνα με την πυροσβεστική και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 17:00 τοπική ώρα στα Ανατολικά Πυρηναία, νομό που γειτονεύει με την Ισπανία, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι εκπρόσωποι της νομαρχίας, διευκρινίζοντας πως έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 4.800 στρέμματα σε περιαστική ζώνη με μεγάλη συγκέντρωση τουριστών. Από την φωτιά απειλήθηκαν τρεις κοινότητες η Σεντ Αντρέ, η Σορέντ και η Αρζελέ-σιρ-Μερ.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης ζέστης, της ξηρασίας και των ριπών ανέμων ταχύτητας ως και 80 χιλιομέτρων την ώρα», σύμφωνα με τις αναφορές της Πυροσβεστικής. Περίπου 430 πυροσβέστες επιχειρούν από την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ανέφερε η νομαρχία. Υποστηρίχθηκαν από οκτώ Canadair, τρία Dash και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα. Τα εναέρια μέσα ξανάρχισαν τις ρίψεις μόλις ξημέρωσε. Δεν αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ πολιτών στην περιοχή, ωστόσο 17 πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τις αρχές.
Incendie #SaintAndré
4 Canadair sur zone + 3 Dash 🔥@SignalementFdf @TF1Info @LIndep_perpi pic.twitter.com/qoGXH5N6Xl— Clem 🛩 (@clem_sa66) August 14, 2023
Τα Ανατολικά Πυρηναία είναι η περιοχή της Γαλλίας που πλήττεται περισσότερο από την ξηρασία. Ο Σαμουέλ Μολί, ο δήμαρχος της Σεντ Αντρέ, έκανε λόγο για καταστροφική κατάσταση: «Είμαστε αντιμέτωποι με πυρκαγιά (έντασης) που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ», δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Roussillon, κάνοντας λόγο για «πολλές ζημιές» που θα αποτιμηθούν. Ο δήμαρχος της Αρζελέ, ο Αντουάν Παρά, είπε πως η φωτιά είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. «Μία κατασκήνωση κάηκε εντελώς και πολύς κόσμος έχασε τα σπίτια του», δήλωσε χθες το βράδυ μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.
ALERTE – Violent incendie en cours entre Saint-André et Argelès-sur-Mer. Les pompiers des Pyrénées-Orientales parlent d'une "situation tendue". Des renforts extra-départementaux sont demandés. Des milliers de personnes sont évacuées en urgence. Des maisons sont en feu. (SMGMTV) pic.twitter.com/IwTuuhxsRu
— Infos Françaises (@InfosFrancaises) August 14, 2023