Εκκενώθηκε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Σουηδίας μετά από “περίεργη μυρωδιά αερίου” – Οκτώ στο νοσοκομείο

Εκκενώθηκε η Υπηρεσία Πληροφοριών της Σουηδίας μετά από “περίεργη μυρωδιά αερίου” – Οκτώ στο νοσοκομείο

Η έδρα των υπηρεσιών πληροφοριών της Σουηδίας (Säpo) στη Στοκχόλμη εκκενώθηκε σήμερα όταν έγινε αντιληπτή μια περίεργη μυρωδιά σαν μπογιάς, και αδιαθέτησαν εργαζόμενοι αλλά και αστυνομικοί που πήγαν επί τόπου χωρίς μάσκα στην αρχή. Μέχρι στιγμής η διαρροή δεν έχει εντοπισθεί και σουηδικά μέσα αναφέρονται σε ένα αέριο που πλέον δεν χρησιμοποιείται –το φωσγένιο– όμως καμία επίσημη πηγή πληροφόρησης δεν το επιβεβαίωσε.

Επιπλέον, ενώ είχε διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή και είχαν εκκενωθεί τα γύρω κτήρια, και είχε δοθεί επίσης εντολή να κλείσουν όλοι τα παράθυρα σε μεγάλη ακτίνα, μετά από 4 ώρες η κυκλοφορία στους δρόμους αποκαταστάθηκε, που σημαίνει ότι δεν βρέθηκε αέριο τόσο τοξικό όσο το φωσγένιο, το οποίο εξάλλου ως ασφυξιογόνο ήταν χημικό όπλο πριν από εκατό χρόνια και χρησιμοποιείτο παλιά στη βιομηχανία πλαστικών και βαφών. Πλέον χρησιμοποιείται σπανιότατα.

Στο κτήριο των μυστικών υπηρεσιών της Σουηδίας κατέφθασαν πάντως ασθενοφόρα και όλοι οι αστυνομικοί φόρεσαν αντιασφυξιογόνες μάσκες όταν διαπιστώθηκαν οι πρώτες αδιαθεσίες.

«Γύρω στις 13.00 το μεσημέρι μάθαμε ότι έγινε αισθητή κάποια επικίνδυνη χημική ουσία στα γραφεία της Säpo», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πάτρικ Σόντερμπεργκ, διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών στην Στοκχόλμη. «Πέντε άνθρωποι που εκδήλωσαν αναπνευστικά συμπτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και άλλοι τρεις μετέβησαν εκεί με δικά τους μέσα για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες», συμπλήρωσε, χωρίς να ξέρει ή να θέλει να πει κάτι άλλο, όπως περί τίνος αερίου επρόκειτο.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ο Σόντεμπεργκ, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία πληροφορία σχετικά με την ουσία που προκάλεσε τα αναπνευστικά προβλήματα στους εργαζόμενους. Η Säpo, από πλευράς της «έλαβε μέτρα και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονται στο σημείο» δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικά με τα αίτια και αν εξετάζεται το σενάριο  εγκληματικής ενέργειας ή αν πρόκειται για τυχαία διαρροή αερίου ή για κάποια χημική αντίδραση που σκόπιμα ή κατά λάθος έλαβε χώρα στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Εντούτοις κάποια αγγλόφωνα μέσα μεταφέρουν την άποψη που εξέφρασε η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών πριν από πέντε μέρες για τη δράση πρακτόρων της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, χωρίς να υπάρχει πάντως απολύτως καμία ενημέρωση από σουηδική πηγή που να συνδέει το περιστατικό με επίθεση ξένων δυνάμεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι