Έκκληση Αβραμόπουλου στα κράτη-μέλη για την επανεγκατάσταση προσφύγων

Αβραμόπουλος για Novartis: Ανοίγει ο δρόμος για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης σκευωρίας στην ιστορία του ελληνικού κράτους

Ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος προέτρεψε τα κράτη μέλη της Ένωσης να δεχτούν ειδικότερα πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη και να επανεγκαταστήσουν τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες από καταυλισμούς σε τρίτες χώρες.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Αβραμόπουλος προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να δεχτούν τους πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν από τη Λιβύη.

“Καλώ όλα τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επανεγκατάσταση και την εφαρμογή των δεσμεύσεών τους να δεχτούν πρόσφυγες το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε προσθέτοντας: “Είναι απαραίτητο να διεξαχθούν περισσότερες επείγουσες επιχειρήσεις απομάκρυνσης από τη Λιβύη”.

Έπειτα από μια σύνοδο ΕΕ-Αφρικής το 2017, ο Νίγηρας άρχισε να δέχεται πρόσφυγες που είχαν απομακρυνθεί από τη Λιβύη. Και η Ρουάντα προσφέρθηκε να δεχτεί ορισμένους, κάτι το οποίο ο κ. Αβραμόπουλος επικρότησε.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 14 χώρες –συμπεριλαμβανομένων 10 κρατών-μελών της ΕΕ– δεσμεύτηκαν να παράσχουν περίπου 6.600 θέσεις επανεγκατάστασης σε πρόσφυγες που απομακρύνθηκαν από τη Λιβύη στον Νίγηρα από τον Αύγουστο. Αλλά η επανεγκατάσταση προχωρεί με αργό ρυθμό, ανακοίνωσαν μη κυβερνητικές οργανώσεις νωρίτερα φέτος.

“Πρέπει να κάνουμε την επανεγκατάσταση προτεραιότητα, αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τις χώρες εταίρους που έχουν δεχτεί πρόσφυγες”, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος. “Αυτό που επίσης έχει σημασία είναι να διασφαλίσουμε για τους πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη ασφαλείς διόδους, ώστε να μην χρειάζεται πλέον να επιστρέψουν στις επικίνδυνες και παράνομες θαλάσσιες και χερσαίες διαδρομές”.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προσέθεσε ότι, συνολικά, περίπου 35.000 πρόσφυγες επανεγκαταστάθηκαν στην ΕΕ από τρίτες χώρες τα τελευταία δύο χρόνια. “Αυτό είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε”, δήλωσε ο Αβραμόπουλος. “Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Η επανεγκατάσταση θα πρέπει να γίνει η πιο σημαντική οδός για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όσους χρήζουν προστασίας”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx