Έκλεισαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στη Σερβία

Έκλεισαν οι κάλπες για τις δημοτικές εκλογές στη Σερβία

Οι κάλπες των δημοτικών εκλογών στην Σερβία έκλεισαν στις 8:00 η ώρα το βράδυ και άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων.

Εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση διεξήχθησαν σε 68 πόλεις της Σερβίας. Στο Βελιγράδι ήταν επαναληπτικές, διότι στις προηγούμενες, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν εξελέγη δήμαρχος ενώ είχαν καταγγελθεί και παρατυπίες από την αντιπολίτευση.

Σοβαρές παρατυπίες κατήγγειλε η αντιπολίτευση και για την σημερινή εκλογική διαδικασία. Eπιμένει ότι όπως και στις προηγούμενες εκλογές, μεταφέρθηκαν με πούλμαν ψηφοφόροι από άλλους δήμους όπου δεν γίνονταν εκλογές Επισης καταγγέλλουν περιπτώσεις χρηματισμού ψηφοφόρων από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο Βελιγράδι και στο Νόβι Σαντ όπου ακτιβιστές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να κόψουν το τηλέφωνο των γραφείων του κυβερνώντος κόμματος κατηγορώντας το  ότι μέλη του από εκεί τηλεφωνούν σε πολίτες για να τους πουν τι να ψηφίσουν.

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στο Βελιγράδι είχε ψηφίσει το 42% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 όταν η προσέλευση στις κάλπες, την ίδια ώρα, είχε κυμανθεί στο 54%. Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Στο Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) προετοιμάζονται να πανηγυρίσουν. Στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος έφτασε ήδη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο συνδυασμός του οποίου ηγείται το κόμμα του και φέρει το όνομά του, θα πετύχει μεγάλη νίκη. Κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στις σημερινές εκλογές υποστηρίζοντας ότι δεν πληρούνται οι δημοκρατικές συνθήκες για τη διεξαγωγή τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι