Έκλεισε η εφημερίδα του νομπελίστα δημοσιογράφου Μουράτοφ

Έκλεισε η εφημερίδα του νομπελίστα δημοσιογράφου Μουράτοφ

Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την έκδοσή της, έντυπη και ηλεκτρονική έως το τέλος της «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η εφημερίδα ήταν ένα από τα τέσσερα ρωσικά μέσα που συνεργάστηκαν για την συνέντευξη του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένκσι την Κυριακή 27 Μαρτίου. Με μία ολιγόλογη ανακοίνωση η συντακτική επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση αναστολής, μετά από δεύτερη γραπτή σύσταση από την ειδική εποπτική αρχή της Ρωσίας για παράβαση του νόμου περί λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης.

Ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Ντμίτρι Μουράτοφ είχε τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον περασμένο Δεκέμβριο μαζί με την δημοσιογράφο Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες ιδρύτρια του ιστότοπου Rappler. Στην τελετή απονομής ο Μουράτοφ είχε κάνει αναφορά για το ενδεχόμενο πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι ισχυροί προωθούν ενεργητικά την ιδέα του πολέμου. Επιπλέον, στα μυαλά ορισμένων τρελών γεωπολιτικών, ένας πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία δεν είναι κάτι αδύνατο πλέον».

Ο Μουράτοφ μίλησε και για την κατάσταση στη Ρωσία: «Περνάει μέσα από μια σκοτεινή κοιλάδα» είπε, «με περισσότερους από 100 δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης, υπέρμαχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μη κυβερνητικές οργανώσεις να χαρακτηρίζονται “ξένοι πράκτορες”». Ο Μουράτοφ είχε αφιερώσει το βραβείο στη δημοσιογραφική-ερευνητική κοινότητα και στη μνήμη των συναδέλφων του στη Novaya Gazeta που έχασαν τη ζωή τους. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Άννα Πολιτκόφσκαγια, που πυροβολήθηκε θανάσιμα έξω από το διαμέρισμά της στη Μόσχα πριν από 15 χρόνια. Είχε διακριθεί για τις ανταποκρίσεις της από τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι