Έκλεψαν οστά πεσόντων στη Βόρειο Ήπειρο

Έκλεψαν οστά πεσόντων στη Βόρειο Ήπειρο

Hλικιωμένος κάτοικος της κοινότητας Βοδίνου στην Δρόπολη κατήγγειλε ότι άγνωστοι έκλεψαν οστά από το μνήμα τριών Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν στον ελληνοιταλικό πόλεμο. Στην πλατεία του χωριού υπάρχει και Ηρώο, όμως πλέον οι κάτοικοι είναι λιγοστοί και κυρίως ηλικιωμένοι, κάτι που καθιστά δυσχερή τη φύλαξη του νεκροταφείου.

Οι τρεις στρατιώτες τάφηκαν σε κοινό τάφο, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής. Ήταν και οι τρεις από χωριά της Άρτας και υπηρετούσαν στον 6ο λόχο: ο Στέφανος Γραβιάς του Χρήστου, από το χωριό Σγάρα του Καταρράκτη Άρτας, ο Ιωάννης Μπουραντάς του Ευαγγέλου, από το Κομπότι Άρτας, και ο Χρήστος Στάμος του Γεωργίου από τα Άγναντα Άρτας. Οι πρώτοι δύο σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να στήσουν πολυβόλο και ο τρίτος από χειροβομβίδα λίγη ώρα αργοτερα.

Ο λοχαγός του 6ου λόχου, Δ. Κουρκούμπας, είχε στείλει στις 27 Νοεμβρίου του 1940 στα πρώτα σπίτια του χωριού Βοδίνο μερικούς άνδρες που ρωτούσαν τους κατοίκους αν είχαν μείνει Ιταλοί στο χωριό. Εκείνοι τους απάντησαν ότι είχαν οπισθοχωρήσει. Όμως, την ίδια νύχτα οι Ιταλοί επέστρεψαν με μεγάλη μυστικότητα και οχυρώθηκαν στο χωριό για να επιβραδύνουν την ελληνική προέλαση, κάτι που τελικά δεν κατάφεραν.

Πρόλαβαν όμως να σκοτώσουν τους δύο νέους την ώρα που προσπαθούσαν να στήσουν πολυβόλο. Εν συνεχεία άρχισαν μάχες σώμα με σώμα και οι Ιταλοί άρχισαν να ρίχνουν χειροβομβίδες, μια από τις οποίες σκότωσε και τον Στάμο. Άλλοι 13 τραυματίστηκαν. Οι Ιταλοί υποχώρησαν ατάκτως, εγκαταλείποντας τους νεκρούς τους. Όσον αφορά στην κλοπή των οστών, δύο ειναι οι εκδοχές σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης: είτε πρόκειται για ενέργεια Αλβανών εθνικιστών που αντιδρούν στην παρουσία νεκροταφείων Ελλήνων πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-1941 στην Βόρειο Ήπειρο, είτε για κακοποιούς που ζητούν λύτρα για να επιστρέψουν ό,τι έχουν κλέψει.

Οι κάτοικοι του χωριού ανέφεραν ότι λίγες ημέρες πριν από την σύληση των τάφων είχαν εμφανισθεί ορισμένα άτομα που δήλωναν μέλη μιας περίεργης “κοινής επιτροπής αναζήτησης οστών” και υποστήριζαν ότι τα οστά πρέπει να μεταφερθούν από το προαύλιο της Αγίας Παρασκευής.  Διενεργείται προανάκριση από την εισαγγελία Αργυροκάστρου. Στην κοιλάδα της Δρόπολης βρίσκονται 34 μειονοτικά χωριά με συνολικό πληθυσμό περίπου 7.000 κατοίκους και το Βοδίνο έχει περί τους 300. Το Βοδίνο απέχει 5 χλμ. από την Κακαβιά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι