Εκλογές στην Κιργιζία – Εθνικιστής φαίνεται να σαρώνει

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο Σαντίρ Τζαπάροφ προηγείται, με μεγάλη διαφορά, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Κιργιζία ή  Κιργιστάν, με την εκλογική επιτροπή να του δίνει ποσοστό μεγαλύτερο του 80% και με καταμετρημένο το 90% των ψήφων.

Ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές διεξήχθη και το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, με στόχο την αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρική δημοκρατία, ώστε ο πρόεδρος να περιβληθεί με περισσότερες εξουσίες. Η πρόταση φαίνεται ότι εγκρίνεται με ποσοστό άνω του 80%.

Μεγάλες διαδηλώσεις οδήγησαν σε παραίτηση τον πρόεδρο Σορονμπάι Τζενμπέκοφ. Ο Σαντίρ Ζαμπάροφ, που αποφυλακίστηκε από τους διαδηλωτές και συντόνισε την προσπάθεια για αποχώρηση του Τζενμπέκοφ, ήταν το φαβορί για τη νίκη στις εκλογές.

Ιστορικά

Πρι από 10 χρόνια έκλεισε βίαια ένας εμφύλιος ουσιαστικά στην περιοχή, με προβληματικές σχέσεις μεταξύ των Κιργισίων και της μειονότητας των Ουζμπέκων. Οι Ουζμπέκοι αποτελούσαν έως τότε το 14% του πληθυσμού και οι Ρώσοι το 6%, οι δε Κιργίζιοι το 72%. Στην Κιργιζία υπάρχουν και μειονότητες της τάξης του 1% από Ουϊγούρους, Τατζίκους, Καζάκους και Ουκρανούς. Οι περισσότεροι Κιργίζιοι μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την αποκατάσταση των θρησκευτικών δικαιωμάτων, δήλωσαν μουσουλμάνοι.

Ομως η ζωή στην Κιργιζία δεν ηρέμησε ιδιαίτερα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οξύτατα οικονομικά προβλήματα. Τον περασμένο Οκτώβρη στο πλαίσιο διαδηλώσεων και αναταραχής  ο πρώην πρόεδρος της χώρας και ο νεοτοποθετηθείς πρόεδρος του κοινοβουλίου ανακοίνωσαν την παραίτησή τους. Το κοινοβούλιο ενέκρινε  εν συνεχεία την υποψηφιότητα του Σαντίρ Ζαπάροφ, τον οποίο στηρίζει το εθνικιστικό κόμμα Άτα Ζουρτ, για να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Ο 50χρονος  Ζαπάροφ αποφυλακίστηκε από τους υποστηρικτές του  -εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης με την κατηγορία ότι κράτησε όμηρο έναν κυβερνητικό αξιωματούχο το 2013. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας σκοτώθηκε στις ταραχές του Οκτωβρίου. Η Ρωσία, που ασκεί σημαντική επιρροή στο Κιργιστάν, χαρακτήρισε τότε την κατάσταση «χαοτική». Αυτή η πρώην σοβιετική δημοκρατία, με πληθυσμό μόλις 6,5 εκατομμύρια κατοίκους, θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Φιλοξενεί μια ρωσική αεροπορική βάση και είναι κόμβος για το εμπόριο με τη γειτονική Κίνα.

Παλαιότερα

 

Το Κιργιστάν έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του μετά τη νίκη του απέναντι στο Χανάτο των Ουϊγούρων το 840 μ.Χ. και την επέκτασή του μέχρι την οροσειρά Τιαν Σαν. Η κυριαρχία της Κιργιζίας σε αυτή την περιοχή κράτησε για 200 περίπου χρόνια. Εν συνεχεία περιορίστηκε στις οροσειρές Αλτάι και Σαγιάν επειδή κατίσχυσαν οι Μογγόλοι. Με τη Μογγολική αυτοκρατορία να ακμάζει το 13ο αιώνα, οι πληθυσμοί μετοίκησαν προς τα νότια, και τελικά κατακτήθηκαν από τον Τζένγκις Χαν το 1207.

Τον 17ο αιώνα οι κιργιζικές φυλές λεηλατήθηκαν από τους Μογγόλους, και στα μέσα του 18ου αιώνα από τη μαντσουριανή Δυναστεία Τσινγκ. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το νότια τμήμα της σημερινής Κιργιζίας πέρασε στον έλεγχο του Χανάτου του Κοκάνδης. Η περιοχή ενσωματώθηκε επίσημα στη Ρωσική Αυτοκρατορία το 1876, με εξεγέρσεις ενάντια στην τσαρική εξουσία και τη μετανάστευση αρκετών κατοίκων στο Παμίρ και στο Αφγανιστάν. Αργότερα η καταστολή της επανάστασης στην Κεντρική Ασία το 1916 προκάλεσε τη μετανάστευση αρκετών Κιργιζίων στην Κίνα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι