Εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας: Δείτε LIVE την ψηφοφορία απ’ τη Βουλή
22/01/2020Η σημερινή (22/01) ημέρα αναμένεται να είναι ιστορική για την πολιτική ζωή της χώρας καθώς, στις 10:30, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής -εκτός απροόπτου- θα ψηφιστεί η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και αυτή δεν είναι άλλη από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ύστερα από πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει, την Τετάρτη (15/01), το εξής: «Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι μία εξαίρετη νομικός με διεθνείς περγαμηνές, δικαστής με λαμπρή πορεία στο ανώτατο δικαστήριο, του οποίου έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Με πρόταση, μάλιστα, του προηγούμενου πρωθυπουργού και με ομόφωνη απόφαση της κυβέρνησής του».
ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΔΩ
Την υποψηφιότητα της Σακελλαροπούλου αναμένεται να στηρίξουν -πέρα από τη Ν.Δ.- τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ. Ως εκ τούτου, επίκειται να εκλεγεί με περισσότερες από 200 ψήφους που απαιτούνται κατά την πρώτη ψηφοφορία και έτσι να διαδεχθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, σχετικά: «Έχω δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι εγώ Μητσοτάκης δεν θα γίνω, δεν θα κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Δεν θα κάνω ό,τι έκανε εκείνος το 2015 που μόνος του καταψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο. Από τη μεριά μας, η θετική μας ψήφος στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου δεν είναι μια επικοινωνιακή επιλογή, αλλά μια συνειδητή επιλογή. Γιατί είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με τη στάση ευθύνης που επιλέγουμε πάντα απέναντι τους θεσμούς αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες μας».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter: «Θέσαμε εξαρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια και τα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η προσωπικότητα της κ. Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας».
Μοναδικός απών από τους βουλευτές των κομμάτων που αναμένεται να πουν «ναι» στην υποψηφιότητα της Σακελλαροπούλου, θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα λείπει σε προγραμματισμένο ταξίδι στο εξωτερικό. Στην επιστολή του προς τη Βουλή επίκειται να υποστηρίξει την πρόταση του πρωθυπουργού για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά η άποψή του δεν θα προσμετρηθεί.
Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης
Το ΚΚΕ δεν αναμένεται να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Σακελλαροπούλου, καθώς -σε σχετική ανακοίνωσή του- έχει επισημάνει το εξής: «Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτήρισε την επιλογή της Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας ως «αριστεροφοβική». Το ΜέΡΑ25, από την πλευρά του, πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας τη Μάγδα Φύσσα, η οποία δεν την αποδέχθηκε. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη αποκάλεσε ως «τιμητικό» το ότι η μητέρα του Παύλου Φύσσα «θεωρεί αντιφασιστική την πρόταση».
Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978 και το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Είναι διαζευγμένη με ένα παιδί και μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.
Στη συνέχεια, το 1998 τοποθετήθηκε στο Γ’ Τμήμα ως πάρεδρος και το 2000, στο Ε’ Τμήμα ως σύμβουλος. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό της αντιπροέδρου στο Γ’ Τμήμα. Το 2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου. Επίσης, έχει παρακολουθήσει μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, το 1989-90.
Ακόμα, έχει υπάρξει πρόεδρος (1993-95 και 2000-01), γενική γραμματέας (1985-86) και αντιπρόεδρος (2006-08) της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ. Ήταν μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-95) και έχει διδάξει Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-14). Επιπροσθέτως, ήταν πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-15) και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος, καθώς έχει συγγράψει σειρά έργων με αυτή τη θεματική, αλλά και του Συνταγματικού Δικαίου.
Η ίδια είχε δηλώσει για την υποψηφιότητά της ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την άκρως τιμητική επιλογή να με προτείνει, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., ως υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».