Εκνευρίζουν τη γερμανική ηγεσία τα μπλόκα των αγροτών που τους κόβεται η επιδότηση

Εκνευρίζουν τη γερμανική ηγεσία τα μπλόκα των αγροτών που τους κόβεται η επιδότηση
epa08271765 Tractors blocking the street as hundreds of German farmers demonstrate in central Dresden, Germany, 05 March 2020. Some 1500 farmers and their tractors gathered in the Saxony state capital to protest a series of measures taken against the agricultural community, from climate laws to the recent agrarian package. EPA/FILIP SINGER

Οι αγρότες δεν κάνουν πίσω στη Γερμανία, και η κυβέρνηση αναζητεί 60 δισ. που νόμιζε ότι είχε, αλλά που το ανώτατο δικαστήριο “έκοψε” λόγω αντισυνταγματικότητας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε σήμερα τις διαμαρτυρίες των αγροτών κατά της σταδιακής κατάργησης των επιδοτήσεων «υπερβολικές», θεωρώντας τις αξιώσεις τους μεγάλες και “χρεώνοντάς” τους ότι θέλουν νέες επιδοτήσεις χωρίς να κόβονται οι παλιές.

Παράλληλα θεώρησε απαράδεκτο το γεγονός ότι περίπου 300 αγρότες εμπόδισαν την αποβίβαση του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, ο οποίος επέστρεφε με φέρι μποτ από διακοπές σε νησί. Οι αγρότες απωθήθηκαν και έγινε εναντίον τους και χρήση σπρέι πιπεριού, αλλά δεν υποχώρησαν και δεν έφυγαν από την προβλήτα, οπότε το φέρι μπότ έκανε μεταβολή και ξαναγύρισε στο νησί από το οποίο είχε αρχικά αποπλεύσει.

«Οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται κατ΄ αναλογία, στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας δικαιώματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, που το κόμμα του μετέχει στο συνασπισμό του Όλαφ Σολτς, θεωρώντας ακραίο ότι ανάγκασαν τον αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ -ο οποίος είναι ταυτόχρονα και υπουργός Eνέργειας των Πρασίνων- να μείνει άλλη μια νύχτα στο νησί που είχε πάει για διακοπές. Ο Χάμπεκ πάντως ήταν και ένας εκ των τριών που εισηγήθηκαν τις περικοπές εις βάρος των αγροτών.

 

Τα μπλόκα που εξαγγέλθηκαν σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα, θεωρήθηκαν κι αυτά “υπερβολή” από τον Λίντνερ. Χαρακτήρισε δε “επικίνδυνη” την κατάσταση «στην οποία βρέθηκε ο συνάδελφός μου Ρόμπερτ Χάμπεκ». «Έχετε ξεστρατίσει, γυρίστε πίσω», είπε ο Λίντνερ απευθυνόμενος στους αγρότες.

Επί της ουσίας, απέρριψε και τα αιτήματά τους. «Δεν μπορούμε αφενός να θέλουμε να επωφεληθούμε από τη μείωση του φόρου ρεύματος, δεν μπορούμε να ζητάμε πρόσθετη βοήθεια για τη μετατροπή των αχυρώνων και από την άλλη να θέλουμε να μείνουμε προσκολλημένοι στις παλιές επιδοτήσεις. Εάν θέλουμε νέες επιδοτήσεις, πρέπει να εγκαταλείψουμε τις παλιές», είπε.

Η οργή των αγροτών είναι μεγάλη για τις περικοπές που ανακοινώθηκαν, αλλά και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δημοσιονομική κρίση. Και παρότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε μετά τις αντιδράσεις των αγροτών να μην κόψει άμεσα, αλλά σταδιακά την επιδότηση για το ντίζελ των αγροτικών οχημάτων, οι κινητοποιήσεις δεν σταματούν. Οι αγρότες αντιτείνουν ότι αυτή η κατάργηση είναι στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου λιτότητας για τα επόμενα χρόνια και ότι θα πληγεί άμεσα ο κλάδος τους.

Οι περικοπές αποφασίσθηκαν στο πλαίσιο γενικών περιορισμών των κρατικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2024. Εκτός από τους αγρότες κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο και οι οδηγοί φορτηγών. Άλλο ένα σημείο τριβής είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει και το “παραδοσιακό” ευνοϊκό καθεστώς για τα τέλη κυκλοφορίας των αγροτικών οχημάτων αλλά και να εξισώσει τα διόδια.

Ένας λόγος που η γερμανική οικονομία “ζορίζεται” είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές τάσεις, αλλά και το γεγονός ότι είναι εξαγωγός χώρα που πλέον λόγω της κρίσης, δεν εξάγει όσα άλλοτε,έχοντας ως κύριο ανταγωνιστή την Κίνα. Παράλληλα, ο Σολτς και ο εκ τριών κομμάτων συνασπισμός του, σκόπευε να επενδύσει στην “πράσινη μεταρρύθμιση” 60 δισ. που “περίσσεψαν” από την πανδημία του κορονοϊού.

Εντούτοις το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι αυτό “το μαγείρεμα” θα ήταν αντισυνταγματικό. Μετά από αυτό, τα τρία κόμματα βάλθηκαν να βρουν “από κάπου αλλού” τα 60 δισ., αφού αυτά έπρεπε υποχρεωτικά να πάνε στην υγεία. Ως αποτέλεσμα, ανακοίνωσαν μερικές περικοπές, που ήδη έφεραν μπλόκα με τρακτέρ αγροτών στο Βερολίνο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι