Έκοψε και η Γερμανία τη χρηματοδότηση προς UNRWA – Έκκληση Γκουτέρες

Ο Γκουτέρες αναμένεται στα σύνορα Αιγύπτου - Λωρίδας της Γάζας

Ενώ η Χάγη εξέδωσε απόφαση-καταπέλτη για το Ισραήλ ως προς την ανθρωπιστική κριση στη Γάζα, το σκάνδαλο για τη συμμετοχή 12 υπαλλήλων του ΟΗΕ στην επίθεση της Χαμάς, προκαλεί μεγάλη δυσχέρεια στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Μετά την Ιταλία, διέκοψε και η Γερμανία τη χρηματοδότηση του ταμείου του ΟΗΕ UNRWA που στηρίζει από το 1949 του Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Πλέον έχουν διακόψει εννέα χώρες τη χρηματοδότηση. Αιτία, οι ισραηλινές καταγγελίες ότι μέλη της συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Δώδεκα άτομα όντως απολύθηκαν από τον ΟΗΕ άμεσα, όμως το θέμα είναι υπό διερεύνηση. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα λογοδοτήσουν τυχόν εμπλεκόμενοι και ζητεί να μην παύσει η βοήθεια τώρα που οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση στην ιστορία τους.

«Όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμιξη σε τρομοκρατικές ενέργειες, θα λογοδοτήσει. Ωστόσο οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Η Γραμματεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αρμόδια αρχή που θα μπορεί να ασκήσει διώξεις σε βάρος των προσώπων που ενεπλάκησαν, σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες της Γραμματείας», αναφέρει ο Γκουτέρες.

Παράλληλα, δήλωσε ότι «οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται συλλήβδην. Πρέπει εξάλλου να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Στα πρώτα άμεσα σχόλιά του για το θέμα αυτό, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους της UNRWA που εμπλέκονται στις «αποτροπιαστικές, καταγγελλόμενες ενέργειες». Από τους 12 εμπλεκόμενους, δήλωσε, η συνεργασία με τους εννέα έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός, ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα άλλων δύο εκ των συνολικά 12.

Η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Φινλανδία ακολούθησαν χθες το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής, μια σημαντική πηγή στήριξης για τους κατοίκους της Γάζας, μετά τις καταγγελίες του Ισραήλ.

«Ενώ κατανοώ τις ανησυχίες τους -και σε μένα προκάλεσαν αποτροπιασμό οι καταγγελίες αυτές- όμως απευθύνω ισχυρή έκκληση προς τις κυβερνήσεις που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους να διασφαλίσουν, τουλάχιστον, τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της UNRWA», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Υιοθετώντας ακόμα πιο σκληρό τόνο, ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε ότι «Θα ήταν ιδιαιτέρως ανεύθυνο να τιμωρείται μια ολόκληρη υπηρεσία και μια ολόκληρη κοινότητα στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της, εξαιτίας ισχυρισμών για ποινικές ενέργειες σε βάρος ορισμένων προσώπων, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμών και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή».

Στην ανακοίνωσή του, ο Λαζαρινί καλεί τις χώρες να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για αναστολή της χρηματοδότησης. «Οι ζωές των ανθρώπων στη Γάζα εξαρτώνται από τη στήριξη αυτή, όπως και η περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι