Εκρήξεις ηφαιστείων στην Καμτσάτκα – Συναγερμός στις πτήσεις (video)

Εκρήξεις ηφαιστείων στην Καμτσάτκα - Συναγερμός στις πτήσεις (video),

Συνεχείς εκρήξεις, τις μεγαλύτερες των τελευταίων 60 ετών στα ηφαίστεια της ρωσικής χερσονήσου Καμτσάτκα, στο ανατολικότερο άκρο της Σιβηρίας αναφέρει το τμήμα γεωφυσικών ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (RAS). Το ηφαίστειο Σιβέλιτς εκτόξευσε νέφος ηφαιστειακής τέφρας που έφθασε σε υψόμετρο 20 χιλιομέτρων. Στην περιοχή σήμανε συναγερμός, όπως και στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή. Η ομάδα διαχείρισης ανακοίνωσε συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου.

Η δραστηριότητα του Σιβέλιτς άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση έξαρσης σήμερα. Η ομάδα της RAS εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για την πολιτική αεροπορία, τονίζοντας πως μπορεί να εκτοξευθεί ηφαιστειακή τέφρα ακόμη και σε ύψος 25 χιλιομέτρων ανά πάσα στιγμή. «Η συνεχιζόμενη (ηφαιστειακή) δραστηριότητα μπορεί να πλήξει διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που πετούν χαμηλά», προειδοποίησε η RAS.

Το νέφος της τέφρας που εκλύθηκε όταν εξερράγη το ηφαίστειο παρασύρεται από τους ανέμους νότια και δυτικά και εκτιμάται πως καλύπτει περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως το νέφος ηφαιστειακής τέφρας συνεχίζει να εξαπλώνεται. Οι τοπικές αρχές έκλεισαν σχολεία και έδωσαν εντολή στους κατοίκους χωριών γύρω από τον κώνο του ηφαιστείου Σιβέλιτς να μείνουν κλεισμένοι σε εσωτερικούς χώρους, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Το ηφαίστειο, από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά στην Καμτσάτκα, έχει εισέλθει περίπου 60 φορές σε επικίνδυνη εκρηκτική δραστηριότητα τα τελευταία 10.000 χρόνια, πιο πρόσφατα το 2007. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι εκρήξεις που καταγράφονται σήμερα είναι από τις πιο ισχυρές των τελευταίων τουλάχιστον 60 ετών. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου μέσω και των δορυφορικών στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους. Όπως και σε άλλες μεγάλες εκρήξεις ηφαιστείων ενημερώνονται οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας προκειμένου να αλλάξουν τις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι