Έκτακτα μέτρα για την οικονομία ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Έκτακτα μέτρα για την οικονομία ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, στην προσπάθειά του να ανακοπεί η πίεση στην τουρκική λίρα αλλά και να ενισχύσει τις τραπεζικές καταθέσεις σε εθνικό νόμισμα, ανακοίνωσε μία σειρά από έκτακτα μέτρα για την τουρκική οικονομία.

Ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, την οποία νωρίτερα είχε δικαιολογήσει επικαλούμενος το Ισλάμ που απαγορεύει τον τοκισμό, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι τα μέτρα του έχουν στόχο να αποτραπεί η περαιτέρω “δολαριοποίηση”, να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μετατρέπουν τις λίρες τους σε ξένο νόμισμα και να στηριχθούν οι εξαγωγείς και οι συνταξιούχοι.

.Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία οπισθοχώρηση από το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα χαμηλά επιτόκια, επιμένοντας ότι η μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα θα επιφέρει πτώση του πληθωρισμού (έχει ήδη ξεπεράσει το 21% και αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να φτάσει και το 30%) «μέσα σε μερικούς μήνες». Ο Τούρκος πρόεδρος υπόσχεται πάντως να ρίξει τον πληθωρισμό στο 4% και να μην επιβάλει capital controls.

Όπως υποστήριξε, οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις τιμές δεν βασίζονται σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη. Ο Ερντογάν είπε ότι στις εξαγωγικές εταιρείες που δυσκολεύονται λόγω των διακυμάνσεων της ισοτιμίας θα δοθεί μέσω της Κεντρικής Τράπεζας ένα προθεσμιακό συμβόλαιο νομίσματος, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει κατά 1% τον φόρο των εταιρειών και να δώσει πιστώσεις για να στηριχθεί η απασχόληση.

Επίσης, υποστήριξε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας θα αυξηθούν ξεπερνώντας τα 135-150 δισ. δολάρια, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει με ποιο τρόπο, ενώ επέμεινε ότι δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα δάνεια των κρατικών τραπεζών από κάποιους για να κερδίσουν χρήματα και είπε ότι κανένας επενδυτής δεν θα πρέπει να κάνει κερδοσκοπικές κινήσεις.

Τέλος, απαντώντας στην αντιπολίτευση, που τον καλεί να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο. Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, η λίρα ανέκαμψε κατά 7% έναντι του δολαρίου, κερδίζοντας κάτι από τις απώλειες 57% που έχει από την αρχή της χρονιάς. Ωστόσο μένει να φανεί αν αυτό μπορεί να συνεχιστεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι