Έκτακτη άσκηση στο Ισραήλ για αντιμετώπιση φονικών ιών

Έκτακτη άσκηση στο Ισραήλ για αντιμετώπιση φονικών ιών

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι σήμερα θα έκανε (όπως και έγινε), μια άσκηση ετοιμότητας για να αξιολογηθούν τα αντανακλαστικά της χώρας σε περίπτωση νέας επιδημίας Covid-19, όπως το τοποθέτησε ο πρωθυπουργός σε σχετική ανακοίνωση. Η άσκηση με την ονομασία “Omega Exercise” θα μοιάζει με “πολεμικό παιχνιδι” (έγραφε η ανακοίνωση). Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έχει κατά καιρούς αναφερθεί στη “μετάλλαξη Omega,” που θα μπορούσε να είναι πιο απειλητική στο μέλλον.

«Το κράτος Ισραήλ είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Ξεπεράσαμε και το τέταρτο κύμα και αφήνουμε πίσω μας τη μετάλλαξη Δέλτα. Όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να φροντίζουμε πάντα για το μέλλον» είπε ο Ναφτάλι Μπένετ Το Ισραήλ, με την τρίτη δόση που ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο σε όλους ανεξαιρέτως, μείωσε τους νεκρούς από 60 την ημέρα σε 10 και τα κρούσματα από 11.000 σε 500.

Στην άσκηση που δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι αφορά αποκλειστικά στον κορονοϊό, αφού η χώρα έχει και ανοιχτές πληγές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολεμικές συγκρούσεις, προβλεπόταν να συμμετάσχουν πολλοί φορείς –υγείας, εσωτερικής ασφάλειας, τουρισμού, επικοινωνιών κ.α.– και αποσκοπούσε στην εκτίμηση τυχόν αδυναμιών στα σχέδια έκτακτης ανάγκης, στις συγκεντρώσεις και στις καραντίνες. Επικεφαλής, της άσκησης ήταν ο σύμβουλος Άμυνας στρατηγός ε.α. Μόσε Έντρι.

«Σε πολλά κράτη η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται, αλλά το Ισραήλ είναι ασφαλές. Για να παραμείνει ασφαλές και να συνεχιστεί η καθημερινότητά μας, πρέπει να παρακολουθούμε αδιάκοπα την κατάσταση και να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο», είπε ο Μπένετ. Τα καταφύγια κατασκευάσθηκαν λόγω της ανησυχίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και των πυραυλικών επιθέσεων από τον Λίβανο και την Λωρίδα της Γάζας.

Στο πλαίσιο της άσκησης ο πρωθυπουργός και άλλα στελέχη της κυβέρνησης κλείστηκαν σε καταφύγιο στην Ιερουσαλήμ. Στην προσομοίωση προβλεπόταν να γίνονταν μαζικά rapid test στον πληθυσμό, θα απαγορευόταν η κυκλοφορία, θα γίνονταν περιπολίες στους δρόμους κ.λπ. Θεωρητικά η άσκηση έγινε για να διαπιστωθεί αν σε περίπτωση που επικρατήσει φονικό στέλεχος, τα σχέδια διαχείρισης επαρκούν ή χρειάζονται βελτιώσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι