Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη Δέλτα – Τι είπε ο πρωθυπουργός

Τί νέα μέτρα επεξεργάζεται η κυβέρνηση

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε  στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη  συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου συζητήθηκαν οι έλεγχοι και οι κυρώσεις κατά των ανεμβολίαστων πολιτών, στο πλαίσιο του “επιχειρησιακού σχεδίου” που καταρτίστηκε από τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι δεν επιτρέπεται χαλάρωση στους ελέγχους ενώ παράλληλα τέθηκαν στο τραπέζι και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες – που έχουν ήδη ανακοινωθεί– στις 15 Ιουλίου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων».  Το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση επικεντρώνει στον τομέα της διασκέδασης και έχει ποντάρει στους εμβολιασμούς που όμως έχουν καθυστερήσει.

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη, οι ειδικοί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι το ιικό φορτίο στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλό. Στόχος είναι να υπάρξει μια σαφής εικόνα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα συνεχίζει να μεταδίδεται ραγδαία, ενώ οι επιστήμονες αναμένουν έως το τέλος του καλοκαιριού, να κυριαρχίσει στην Ευρώπη.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, που είναι και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας. Ο αντιπρύτανης υπογράμμισε όσον αφορά τη μετάλλαξη, ότι πλέον πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα που βαραίνει όλη την Ευρώπη.

Μετάλλαξη Δέλτα

Ανησυχία του προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η μετάλλαξη συνέπεσε χρονικά με τη χαλάρωση των μέτρων πανευρωπαϊκά, αλλά και το ότι η φετινή καλοκαιρινή περίοδος ξεκίνησε με αισθητά μεγαλύτερο ιικό φορτίο από την περσινή. Θεωρεί πάντως ότι λόγω της ραγδαίας ταχύτητας μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα, αν υπάρξουν περιορισμοί αυτοί μάλλον θα είναι σε τοπικό επίπεδο και όχι οριζόντιοι.

Ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης υπήρξε λιγότερο αισιόδοξος στην τοποθέτησή του. «Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βεβαιότητα» ανέφερε. Έκανε λόγο για διπλασιασμό και τετραπλασιασμό των κρουσμάτων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ δήλωσε έκπληκτος με την ταχύτητα αναμετάδοσης του ιού. Ο Έλληνας ερευνητής δήλωσε επίσης ότι τώρα είναι η “τελευταία” ευκαιρία για τους ανεμβολίαστους να μεταπεισθούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι