Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για κύμα καύσωνα

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για κύμα καύσωνα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει κύμα καύσωνα, με την θερμοκρασία να φτάνει ακόμα και τους 40 βαθμούς στα ηπειρωτικά και την κεντρική Μακεδονία την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Ειδικότερα η μέγιστη τιμή της προβλέπεται να φθάσει κατά τόπους τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Πιο αναλυτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας προβλέπεται να φθάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας:

  • Την Τετάρτη (22-06-2022) τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Πέμπτη (23-06-2022) τους 36 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την κεντρική Μακεδονία τους 40, με κλείσιμο τους 41 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Παρασκευή (24-06-2022) και το Σάββατο (25-06-2022) η θερμοκρασία θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς και η μέγιστη τιμή θα φθάσει στα κεντρικά και τα νότια τους 37 με 38 βαθμούς, ενώ στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
  • Την Κυριακή (26-06-2022) προβλέπεται από τα δυτικά νέα άνοδος της θερμοκρασίας.

Νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές

Το τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής τους 33 με 35 βαθμούς με εξαίρεση τις Κυκλάδες, όπου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο και την Κυριακή η θερμοκρασία στα νησιά του Αιγαίου θα πέσει κατά 2 με 3 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου την Κυριακή θα παρουσιάσει άνοδο.

Ειδικότερα για την Αττική, οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα φθάσουν τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα παραθαλάσσια
θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Την ίδια στιγμή, με τα ΑΦΜ που καταλήγουν σε 1 και 2 ξεκινά αύριο Τρίτη η διαδικασία αιτήσεων για την επιδότηση της αγοράς έως τριών ηλεκτρικών συσκευών. Το πρόγραμμα θα παρέχει επιδοτήσεις 30% έως 50%, με εισοδηματικά κριτήρια, για αγορά καινούριων μεγαλύτερης ενεργειακής απόδοσης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr μέσω της οποίας θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το “Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή” ανοίγει αύριο και θα παραμείνει ενεργή έως τις 5 Ιουλίου.

Οι αγορές μέσω των ψηφιακών κουπονιών θα μπορούν να ολοκληρωθούν έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η απόσυρση των παλαιών συσκευών έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Τους όρους και τη διαδικασία ανακοίνωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης και η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανακοίνωσαν τους όρους και τη διαδικασία για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών.

Μέσω του προγράμματος, που αφορά ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά, θα αντικατασταθούν 380.000 ενεργοβόρες συσκευές και οι ωφελούμενοι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150-300 ευρώ το χρόνο, όπως υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής θα φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες. Παράλληλα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης ανήγγειλε την προκήρυξη νέας δράσης ανακύκλωσης για επαγγελματικά ψυγεία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι