Έκθεση για τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου – Οι θέσεις που κατέχουν Ελλάδα και Τουρκία

Έκθεση για τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου – Οι θέσεις που κατέχουν Ελλάδα και Τουρκία

Η έκθεση της αμερικανικής Global Power για το 2023  για την θέση κάθε χώρας μεταξύ 145 κρατών ως προς εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό και άλλες παραμέτρους, δίνει ακόμα και συγκρίσεις μεταξύ δύο πιθανά εμπόλεμων μερών.

Όσον αφορά στη χώρα μας, είναι σε πολύ καλύτερη θέση από άλλους γείτονες (π.χ. τη Βουλγαρία ή τα Σκόπια και την Αλβανία), αλλά όχι σε σχέση με την Τουρκία, σύμφωνα με την έκθεση. Στη σύγκριση η Global Power βγάζει έναν δείκτη, όπου της Τουρκίας είναι τετραπλάσιος (0,1697 έναντι 0,4349 της Ελλάδας). Στον δείκτη οι παράμετροι δεν είναι μόνον ο στρατός καθ΄αυτός και ο εξοπλισμός, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες.

Προσμετράται ο πληθυσμός κάθε χώρας (83,6 η Τουρκία, 10,5 εκατ. η Ελλάδα), το ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό για οιαδήποτε επικούρηση στρατιωτική και μη (42.716.270 Τούρκοι έναντι 4.933.870 Ελλήνων), οι θεωρητικά κατάλληλοι προς στράτευση (35,8 εκατ. έναντι 3,9 εκατ. της Ελλάδας), ο αριθμός όσων ανά έτος είναι σε κατάλληλη ηλικία για να παρουσιασθούν ως νεοσύλλεκτοι, οι ενεργοί ένστολοι, οι έφεδροι,  και ο αμυντικός προϋπολογισμό (40 δισ. προς 6).

Επίσης, στον αλγόριθμο μπαίνουν κλασικά στοιχεία, όπως ο αριθμός υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και ο αριθμός λιμένων και αεροδρομίων, το εξωτερικό χρέος κάθε χώρας, το σιδηροδρομικό και οδικό της δίκτυο, το εργατικό δυναμικό της, η παραγωγή πετρελαίου αλλά και η κατανάλωση πετρελαίου, καθώς και τα αποθέματα πετρελαίου κάθε χώρας, η παραγωγή και η  κατανάλωση φυσικού αερίου, τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου , η παραγωγή και κατανάλωση άνθρακα.

Όσον αφορά στην Αλβανία φερόμαστε από την Global Power τέσσερις φορές ισχυρότεροι, ως προς τα Σκόπια περίπου έξι φορές ισχυρότεροι (ως δείκτες πάντα) και ως προς τη Βουλγαρία περίπου διπλάσια ισχυρότεροι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι