Ελεύθεροι οι Ιταλοί ψαράδες με μεσολάβηση της Ελλάδας στον Χαλίφα Χαφτάρ

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Η Ιταλία ευχαριστεί την Ελλάδα που με την μεσολάβησή της προς τον Χαλίφα Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη απελευθερώθηκαν οι 18 αλιείς –οι περισσότεροι Ιταλοί– οι οποίοι κρατούνταν τρεις μήνες τώρα για “παράνομη αλιεία σε λιβυκά χωρικά ύδατα”.

Και η Ελλάδα χαιρετίζει την απελευθέρωση των 18 αλιέων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο και βρισκόταν σε διαρκή επαφή με τις δύο πλευρές τους περασμένους τέσσερις μήνες προκειμένου να δοθεί αίσιο τέλος σε αυτό το ανθρωπιστικό ζήτημα.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε σχετική επιστολή προς τον Στρατάρχη Χαφτάρ στην οποία τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα επιθυμεί να εδραιωθεί, με τη συνδρομή όλων των κρατών της ευρύτερης γειτονίας, μια περιοχή ειρήνης και σταθερότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει επίσης ότι «χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Λιβύη, ως γείτονες και χώρες που τις συνδέει η ιστορία, θα πρέπει να δώσουν το παράδειγμα της αρμονικής συνύπαρξης σε μια ταραγμένη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει, οι εκάστοτε διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά, μέσω του διαλόγου».

Νωρίτερα σήμερα Παρασκευή ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο απέστειλε μήνυμα στον Έλληνα ομόλογο του, στον οποίο εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για την γενναιόδωρη υποστήριξη της Ελλάδας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έτσι οι αλιείς θα μπορέσουν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τις οικογένειες τους.

Όπως αναφέρει το BBC, περιπολικά σκάφη της Λιβύης που υπηρετούν στο στρατό του Χαφτάρ συνέλαβαν τους 18 αλιείς, που έχουν ως βάση των δραστηριοτήτων τους τη Σικελία, την 1η Σεπτεμβρίου. Οι 18 κατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν τα λιβυκά χωρικά ύδατα και η  Ιταλία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό. Η κράτηση των ανδρών προκαλούσε πολιτική φθορά στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουτζέπε Κόντε, που κατηγορήθηκε στη γείτονα ότι δεν έδειξε πυγμή έναντι του στρατάρχη. Οι 18 ψάρευαν στις ακτές της Λιβύης σε νερά που είναι πλούσια σε κόκκινες γαρίδες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι