Ελεύθεροι οι “Ρουβίκωνες” για τον φόνο εμπόρου ναρκωτικών στα Εξάρχεια το 2016

Νέα κατολίσθηση στην Κόρινθο – Ξανάκλεισε ο Ισθμός

Δύο ηγετικά στελέχη του “Ρουβίκωνα” που κατηγορούνται για ηθική και φυσική αυτουργία στο φόνο εμπόρου ναρκωτικών στα Εξάρχεια, αφέθηκαν σήμερα ελεύθερα μετά την απολογία τους στον ανακριτή.

Τους επεβλήθη ο περιοριστικός όρος της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους μια φορά το μήνα.

Ο φόνος είχε γίνει τον Ιούνιο του 2016 στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Ερεσού, όπου δύο άνδρες με μοτοσικλέτα πλησίασαν έναν Αιγύπτιο έμπορο ναρκωτικών, γνωστό στα Εξάρχεια ως “Χαμπίμπι” και ο ένας εξ αυτών τον πυροβολησε πέντε φορές.

Τα δύο μέλη του “Ρουβίκωνα” έλαβαν λάβει κλήση να απολογηθούν για κακούργημα και, συγκεκριμένα, ο ένας για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία και ο άλλος για φυσική -ότι ο δεύτερος δηλαδή πυροβόλησε τον Αιγύπτιο.

Την ευθύνη για τη δολοφονία είχε αναλάβει τότε με κείμενό της στο Athens Indymedia η ομάδα «Ένοπλες Ομάδες Πολιτοφυλάκων».

Γιατί σχηματίσθηκε δικογραφία

Στα δικαστήρια, λόγω της κλήσης σε απολογία, είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί περίπου 50 μέλη της αναρχικής συλλογικότητας, γνωστής για την πρακτική της να πετάει τρικάκια και μπογιές. Η πιο βίαιη εκδήλωση των μελών που είναι γνωστή, πάντως, αφορά σε ένα χαστούκι σε ογκολόγο που κατηγορείτο ότι είχε ζητήσει φακελάκι από ασθενή. Η συνήγορος των κατηγορουμένων τονίζει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος τους

Η δίωξη για φυσική αυτουργία εις βάρος του ενός εκ των δύο, στηρίζεται σε “αναγνώριση” παρότι οι δυο άνδρες που ήταν πάνω σε μοτοσικλέτα και πυροβόλησαν τον Αιγύπτιο φορούσαν ο ένας κράνος και ο άλλος κουκούλα. Ένας Αιγύπτιος “συνάδελφος” του θύματος είχε καταθέσει ότι αναγνώρισε τον ένα κατηγορούμενο… από το μπουφάν του. Ένας άλλος επίσης Αιγύπτιος φέρεται από μάρτυρα να λέει ότι αναγνώρισε τον κατηγορούμενο, αλλά όταν κατέθεσε ο ίδιος ο φερόμενος ως αυτόπτης, είπε ότι ουδέποτε είπε κάτι τέτοιο.

Ηθική αυτουργία και κίνητρο

Άλλο ένα “στοιχείο” εις βάρος του ενός εκ των δυο κατηγορημένων είναι ότι μήνες πριν από το φόνο, όταν οι αναρχικοί προσπαθούσαν να διώξουν τους εμπόρους ναρκωτικών από τα Εξάρχεια, ο 36χρονος Χαμπίμπι τους είχε επιτεθεί με μαχαίρι. Ήταν δε παρών στο επεισόδιο ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων. Όσον αφορά στην ηθική αυτουργία, στηρίζεται στην χρόνια διαμάχη πολιτικών οργανώσεων και ναρκέμπορων στα Εξάρχεια, που είχε κορυφωθεί στο προαναφερθέν επεισόδιο -όταν δηλαδή ο Χαμπίμπι είχε επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον αναρχικών. Ο δε ένας εκ των κατηγορουμένων τότε είχε πει “πήγε να με μαχαιρώσει ο μισότρελος ναρκέμπορας” και αυτό θεωρείται στοιχείο εις βάρος του, όπως είπε η συνήγορός του. Επίσης φέρεται να είχε πει στους Αιγυπτίους “μαζέφτε τα από εδώ γιατί θα χυθεί αίμα”

Τέλος η ΕΛΑΣ έκρινε ότι τα κακουργήματα στοιχειοθετούνται επειδή αντιεξουσιαστές φέρονται να είχαν απειλήσει τους εμπόρους ναρκωτικών με όπλα -όχι όμως οι κατηγορούμενοι, ούτε μέλη του Ρουβίκωνα, αλλά γενικώς αντιεξουσιαστές. Η συνήγορος τους είπε ότι ούτε αυτό ευσταθεί και ουδέποτε σχηματίσθηκε δικογραφία εναντίον των κατηγορουμένων για οπλοκατοχή, οπλοφορία ή για απειλή με χρήση όπλου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι