Ελεύθερος μετά από 21 χρόνια ο “εκπρόσωπος Τύπου” της Αλ Κάιντα

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ελεύθερος αφέθηκε αφου εξέτισε 21 από τα 25 χρόνια της καταδίκης του ο Αντέλ Μπάρι, ο άνδρας που είχε παραδεχθεί ότι εκπροσωπούσε την οργάνωση Αλ Κάιντα και ότι ειχε συμμετάσχει στο σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων σε πρεσβείες των ΗΠΑ.

Τα ζητήματα που σχετίζονται με την επιστροφή και την επανεγκατάστασή του στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναλάβει η βρετανική υπηρεσία ασφαλείας MI5 και η αντιτρομοκρατική. Ο λόγος που απελάθηκε απο τις ΗΠΑ στη Βρετανία, είναι ότι εκεί είχε πρωτοσυλληφθεί. Η επισημη αιτιολογία της αποφυλάκισης είναι ότι “στη φυλακή κινδύνευε από τον κορονοϊό, καθώς ήταν παχύσαρκος”. Ο Μπάρι είναι 60 ετών.

Το 1998, ο Μπάρι εκπροσωπώντας την ηγεσία της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, ήταν αυτός που είπε στους δημοσιογράφους ότι η τρομοκρατική οργάνωση είχε βομβαρδίσει πρεσβείες των ΗΠΑ στην ανατολική Αφρική και ειδικότερα στην Κένυα και την Τανζανία. Ένα χρόνο αργότερα η Σκότλαντ Γιάρτ τον συνέλαβε για συνέργεια σε επιθέσεις κατά πρεσβειών. Πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ναϊρόμπι και στο Νταρ Ες Σαλάμ, τις έως τότε μεγαλύτερες επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων. Μετά από πολύχρονη διαμάχη για την έκδοση του Μπάρι και άλλων υπόπτων, το 2012 τελικά εκδόθηκε στις ΗΠΑ.

Κατά τη δίκη του στο Μανχάταν, ομολόγησε ότι βοήθησε στον σχεδιασμό των βομβαρδισμών και ότι έστελνε μηνύματα από δημοσιογράφους στον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Επίσης ήταν εκείνος που έστειλε φαξ σε διάφορους οργανισμούς για την ανάληψη της ευθύνης των τρομοκρατικών επιθέσεων για λογαριασμό της Αλ Κάιντα. Η απόφαση για την αποφυλάκιση ελήφθη τον Οκτώβριο, αλλά η απέλαση στη Βρετανια θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι