Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ: Ιδού τα νέα σχέδια ηλεκτρικών διασυνδέσεων
12/01/2020Νέα σχέδια ηλεκτρικών διασυνδέσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων, με επίκεντρο την διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μέσω Κρήτης. Οι ιδέες που συζητώνται, σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνουν, ενδεικτικά, την προσθήκη στο έργο Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, υποβρύχιας διασύνδεσης με την Αίγυπτο, ή / και τον συνδυασμό του με το «Aegean Project» (σχέδιο που περιλαμβάνει την εγκατάσταση δικτύου ανεμογεννητριών σε ακατοίκητες νησίδες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων και την κατασκευή διασυνδέσεων με Κρήτη και Αττική), ή με άλλα επιχειρηματικά σχέδια με τα οποία μπορούν να υπάρξουν συνέργειες.
Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς με δηλώσεις του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ «είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε προτάσεις για συνδυασμό του έργου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας με άλλες διασυνδέσεις, είτε εντός Ελλάδος είτε με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου».
Η διασύνδεση του Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας μέσω Κρήτης, με φορέα υλοποίησης την EuroAsia Interconnector περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως υποδομή που θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια και θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου από τις λοιπές χώρες της ΕΕ.
Στην αρχική του μορφή το έργο περιελάμβανε και το τμήμα Κρήτη – Αττική, το οποίο όμως διαχωρίστηκε και υλοποιείται ξεχωριστά, από θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ. «Μετά τις εξελίξεις αυτές, αναφορικά με τα τμήματα που περιλαμβάνονται στην διασύνδεση έργο, η EuroAsia θα πρέπει να επανεξετάσει τα χρηματοοικονομικά δεδομένα του έργου», προσθέτει ο κ. Θωμάς.
Η διασύνδεση των τριών χωρών συζητήθηκε πρόσφατα και στην τριμερή συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της Ελλάδας κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Ισραήλ κ. Yuval Steinitz και της Κύπρου κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στο Ζάππειο, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Στη συνάντηση επισημάνθηκε η υποστήριξη της Ελλάδας στο έργο για το οποίο – όπως τονίστηκε επιπλέον – θα πρέπει να εξευρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι και να αποσαφηνιστεί το χρηματοοικονομικό πλαίσιο για την υλοποίησή του.
Ο κ. Θωμάς ξεκαθαρίζει, εξάλλου, ότι σε κάθε περίπτωση – όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση – θα διασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα της διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας με το ελληνικό Σύστημα (ΑΔΜΗΕ). Για το σκοπό αυτό έχει συμφωνηθεί η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας με εκπροσώπους των Διαχειριστών και των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.