Ελληνικές διεθνείς πρωτοβουλίες για τις τουρκικές προκλήσεις

Δομικές αλλαγές στο τρίγωνο Ελλάδα-ΗΠΑ-Τουρκία, Άγγελος Συρίγος

Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την ανάδειξη των «τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο» αναλαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μεταβαίνει σε Βρυξέλλες και Λονδίνο. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει σημαντικές επαφές στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς έχει προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Ύπατο Αρμοστή της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι συζητήσεις, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών, θα εστιάσουν στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης. Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου λαμβάνει χώρα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη βρετανική πρωτεύουσα ήδη βρίσκεται και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Τουρκία μεγιστοποιεί τις απαιτήσεις της»

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε εκ νέου τις «τουρκικές ενέργειες» και την αύξηση της έντασης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της, σαν δυνατότητα – κατά την κρίση της – να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους. Εμείς, δεν ακολουθούμε αυτή την πολιτική». Όσον αφορά τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, ο κ. Δένδιας εκτίμησε ότι αποτελεί «προσωπική χάρη» της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης προς τον Ερντογάν, θέτοντας ωστόσο εν αμφιβόλω τη δεσμευτικότητα του κειμένου.

Αποκάλυψε δε, ότι ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος εκλήθη για εξηγήσεις, δεν γνώριζε το ζήτημα και επιφυλάχθηκε να επιστρέψει «με τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει». «Η τοποθέτησή μας απέναντι στην Τουρκία έχει μια σαφή αιτιολογία: Ότι όταν συνάντησα τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, δέχθηκα μεν παραδοχή ότι πράγματι τέτοιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη λαμβάνουν χώρα, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει διότι αυτή αντίκειται στο διεθνές δίκαιο» επεσήμανε, στη συνέχεια, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του «Open TV».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι