Εκκλησία επλήγη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ – Τραυματίσθηκε ελαφρά ο 85χρονος φύλακας

Εκκλησία επλήγη στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ – Τραυματίσθηκε ελαφρά ο 85χρονος φύλακας
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εκκλησία Χριστιανών επλήγη στα κατεχόμενα κοντά στο Λίβανο

Εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας άμαχος τραυματίστηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ και έπληξαν εν μέρει μια εκκλησία σε ερημωμένο αραβόφωνο χωριό Χριστιανών, το οποίο περιήλθε στο Ισραήλ μετά την νίκη του επί του αραβικού συνασπισμού το 1948. Πρόκειται για το Ικρίτ, που είχε ισοπεδωθεί το 1951 και είχαν εκτοπισθεί τότε όλοι οι Χριστιανοί κάτοικοί του. Παρά τις προσπάθειές τους δικαστικά, δεν μπόρεσαν να επανεγκατασταθούν γιατί όπως είχε πει η Γκόλντα Μέιρ το 1972 «θα είχαμε ζητήματα ασφαλείας και θα δημιουργούσαμε κακό προηγούμενο».

Η εκκλησία λέγεται Παναγία του Ικρίτ και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι είναι ελληνορθόδοξη, ενώ διευκρινίσθηκε ότι είναι ελληνοκαθολική και ότι δεν ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αρχικά επίσης ειπώθηκε ότι καταστράφηκε, αλλά έγινε γνωστό ότι καταστράφηκε μόνον ένα στέγαστρο και όχι η εκκλησία.  Η εκκλησία δεν ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και κατά καιρούς λειτουργεί για κηδείες ντόπιων που έρχονταν από άλλα μέρη πλέον, για να θάψουν τους συγγενείς τους στον τόπο που είχαν γεννηθεί, δηλαδή στο τοπικό νεκροταφείο του Ικρίτ.

Ο τραυματίας είναι ένας υπερήλικας που ζούσε εκεί ως φύλακας της εκκλησίας και δεν υπέστη βαριά τραύματα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν έρευνα για έναν άνδρα που εκτόξευε ρουκέτες και που είχαν την πληροφορία ότι είχε καταφύγει στην εκκλησία. Όταν έφθασαν στην εκκλησία για έρευνα, προσπάθησαν να πείσουν την ηλικιωμένο να εγκαταλείψει το ναό και τότε, έπεσε η ρουκέτα που τραυμάτισε εννέα από αυτούς ελαφρά και έναν βαριά. Επίσης σχετικά ελαφρά τραυματίσθηκε ο γέροντας.

Σύμφωνα με την εκδοχή άλλων μέσων, οι ισραηλινοί άκουσαν ότι έπεσε ρουκέτα της Χεζμπολάχ στην εκκλησία και πήγαν εκεί για να μεταφέρουν σε νοσοκομείο τον φύλακα που είχε τραυματισθεί. Τότε -σύμφωνα με αυτή την εκδοχή- έπεσε δεύτερη ρουκέτα και τους τραυμάτισε. Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του ενστερνίζεται την δεύτερη εκδοχή, καθώς αναφέρει τα εξής:

«Αντιαρματικός πύραυλος προερχόμενος από τον Λίβανο χτύπησε την εκκλησία, τραυματίζοντας έναν άμαχο. Η επίθεση αυτή συνιστά όχι μόνο κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και επίθεση στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εννέα στρατιώτες του τραυματίστηκαν στη συνέχεια, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από δεύτερο πλήγμα της Χεζμπολάχ στο ίδιο σημείο.  Το ψήφισμα 1701 είχε υιοθετηθεί για να δοθεί τέλος στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ το 2006. Αναφέρει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και η Προσωρινή Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις μεταξύ των συνόρων και του ποταμού της περιοχής.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για πολλές επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ, όπως έναν στρατώνα που χτυπήθηκε από πυραύλους «τύπου Μπουρκάν». Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σημειώνονται σχεδόν καθημερινά συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολάχ, και άλλοι 13 στο Ισραήλ, εκ των οποίων οι 9 ήταν στρατιώτες. Σήμερα τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι από ισραηλινά πυρά στην κοινότητα Τουλίν του Λιβάνου, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο NNA.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι