Ελληνόκτητο το πλοίο που στόχευσαν το μεσημέρι οι Χούθι – Το πλήρωμα είναι καλά

Οι ΗΠΑ λένε πως κατέστρεψαν τρία drones των Χούτι στην Υεμένη

Ελληνικής ιδιοκτησίας είναι το πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, κοντά στο οποίο σημειώθηκε νωρίτερα έκρηξη κατόπιν επίθεσης περίπου 100 ναυτικά μίλια ανατολικά του λιμένα Άντεν της Υεμένης. Πρόκειται για το “Lycavitos” και το πλήρωμά του είναι καλά στην υγεία του. Η εταιρεία στην οποία ανήκει το πλοίο, προσλαμβάνει Ουκρανούς, Έλληνες και Φιλιππινέζους ναυτικούς, αλλά δεν γνωρίζουμε αν το “Lycavitos” είχε ελληνικό ή αλλοδαπό πλήρωμα.

Οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι στόχευσαν «το βρετανικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Lycavitos με κατάλληλους ναυτικούς πυραύλους, ενώ έπλεε στον Κόλπο του Άντεν». Το Lycavitos έπλεε υπό σημαία Μπαρμπέιντος και το διαχειρίζεται η Helikon Shipping Enterprises, η οποία έχει γραφεία στο Λονδίνο, καθώς και στην Γλυφαδα και στο Νταλιάν της Κίνας. Η εταιρεία ανέφερε ότι το Lycavitos ήταν το πλοίο, στο οποίο σημειώθηκε το μεσημέρι η έκρηξη, αναφέροντας  ότι είναι ελληνικών συμφερόντων,  χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η εταιρεία Ambrey, που παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας σε πλοία, ανέφερε ότι ένα βλήμα ανατινάχθηκε σε απόσταση από το πλοίο, αλλά δεν το χτύπησε. Σύμφωνα με την εταιρεία υπήρξαν μικρές ζημιές από θραύσματα που προκάλεσαν διαρροή ντίζελ. Τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή και δεν έπαθαν τίποτα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εταιρείες.

Από την πλευρά του ο οργανισμός ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO), ανέφερε ότι έλαβε μια αναφορά για έκρηξη σε απόσταση περίπου 15 ναυτικών μιλίων από το πλοίο, το οποίο ταξίδευε 85 ναυτικά μίλια ανατολικά του Άντεν, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα του πλοίου είναι ασφαλές. Η απόσταση που αναφέρεται πάντως δεν συνάδει με τις ζημίες, καθώς δεν μπορουν τα θραύσματα να φθάσουν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων. «Ο καπετάνιος ανέφερε μια έκρηξη πλησίον του πλοίου στα ανατολικά του λιμένα Άντεν», ανακοίνωσε η UKMTO, προσθέτοντας ότι το πλοίο κατευθυνόταν προς το επόμενο λιμάνι κατάπλου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι