Ελληνοτουρκικό φόρουμ για το “δημόσιο λόγο στην εποχή της παραπληροφόρησης”

Ελληνοτουρκικό φόρουμ για το “δημόσιο λόγο στην εποχή της παραπληροφόρησης”

Στην αναζήτηση της αλήθειας και στην καταπολέμηση των fake news αναφέρθηκαν εν γένει οι μετέχοντες στο ελληνοτουρκικό φόρουμ “Μέσων και Ακαδημιών”

Στην αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης της «θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και της διεύρυνσης των διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας» επικεντρώθηκαν όσοι συμμετείχαν στο συνέδριο που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τουρκικών Σπουδών (Τhe Foundation for Türkiye Studies).

Πρόκειται για μία εκδήλωση σε συνέχεια του 1ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ Μέσων & Ακαδημιών, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Οκτώβριο. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, αναπληρωτής καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, αναφέρθηκε «στην επιτυχημένη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα και τη σημαντικότητα των ειδικών συνεργασιών σε παρόμοιο επίπεδο, όπως το σημερινό συνέδριο, για τα ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών».

«Σε αρκετά θέματα συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Ο εύκολος δρόμος θα ήταν να πάμε με τη μέχρι σήμερα ροή των γεγονότων, που δημιουργεί και ενισχύει, για παράδειγμα, τα εθνικιστικά στοιχεία κ.λπ., ενώ αναζητώντας την αλήθεια, συνέχισε, πρέπει να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας ανοικτά, να ενισχύσουμε αυτό που αποκαλούμε διαύλους επικοινωνίας, αλλά και να βρεθούν και να εξερευνηθούν οι καλές πρακτικές», είπε ο κ. Φίλης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης κατά την ομιλία του είπε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να οδηγούμε προς το μέλλον κοιτώντας στο παρελθόν,  γιατί συν τοις άλλοις η παγκόσμια συγκυρία απαιτεί συνεργασίες. Η θετική ατζέντα διατηρεί τις γέφυρες επικοινωνίας ανοικτές και δημιουργεί έναν φιλικό μηχανισμό εμπιστοσύνης για τη συνεργασία των δύο πλευρών, δημιουργεί μία ατμόσφαιρα, το κλίμα, τη θέρμη, και την επιτυχία στην εξεύρεση μιας συμφωνίας. Στις κοινωνίες μας, των Ελλήνων και των Τούρκων, το ένα καλό πράγμα οδηγεί στο άλλο, το επόμενο καλό», όπως είπε.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαρετίν Αλτούν, στο βιντεο-μήνυμά του, που μεταδόθηκε στο συνέδριο, είπε τα εξής: «Ελπίζω το συνέδριο αυτό να είναι επωφελές και παραγωγικό και για τις δύο χώρες, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας από τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Έλληνα πρωθυπουργό σηματοδότησε την αρχή μιας «νέας σελίδας. Εμείς, ως Δημοκρατία της Τουρκίας, πιστεύουμε ότι δεν έχουμε ανυπέρβλητα προβλήματα με τους γείτονες μας, όπως η Ελλάδα, με την οποία μοιραζόμαστε κοινή ιστορία και παρόμοιο πολιτισμό».

Εν συνεχεία τόνισε ότι καθήκον και ευθύνη των δημοσιογράφων, των ακαδημαϊκών και των ΜΚΟ είναι να διασφαλίσουν ότι παραμένουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και αναφέρθηκε σε προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια να απαξιωθούν και να αφαιρεθούν ηθικές αρχές και καθιερωμένοι κανόνες από τον τομέα της επικοινωνίας και των ΜΜΕ.

Είπε ότι «πρέπει να οικοδομηθεί μία νέα προσέγγιση, παίρνοντας το μέρος της αλήθειας απέναντι σε τέτοιες προσπάθειες που βλάπτουν τους δεσμούς της Τουρκίας, της Ελλάδας ακόμη και της παγκόσμιας κοινής γνώμης με την αλήθεια, το σωστό, το ηθικό και το ανθρωπιστικό». Μίλησε εν συνεχεία για τα γεγονότα στη Γάζα και για το αναληθές και χειραγωγικό περιεχόμενο των ΜΜΕ, για τη σημαντικότητα της επαλήθευσης της είδησης και τον κρίσιμο ρόλο των κυβερνήσεων στην αφαίρεση επιβλαβούς περιεχομένου από τα κανάλια επικοινωνίας, στην καταπολέμησης της συστηματικής παραπληροφόρησης και στις εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμησης, στη ρητορική μίσους, στην τρομοκρατική προπαγάνδα, ακόμη και στις υβριδικές απειλές.

Αναφέρθηκε στο «Κέντρο Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης, το οποίο συστάθηκε και λειτουργεί στη Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας, που κατάφερε να δείξει τα ψέματα των ΜΜΕ για όσα συμβαίνουν στη Γάζα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στο κόσμο να κατανοήσει τις αδικίες και την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστη ο παλαιστινιακό λαός». Αμέσως μετά τη μετάδοση του βίντεο-μηνύματος, ο κ. Φίλης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Αλτούν, επισήμανε τη διαφορετική θέση της Ελλάδας, όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις: χθες, με μία κλειστή συνεδρία και σήμερα με δύο πάνελ, πέραν των εισαγωγικών παρεμβάσεων, που αφορούσαν το ένα τον «Δημόσιο λόγο στην Ελλάδα και την Τουρκία στην εποχή της παραπληροφόρησης» και το άλλο το εάν «είναι βιώσιμη μια θετική ατζέντα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Στο πρώτο πάνελ, το οποίο συντόνιζε ο κ. Φίλης, συμμετείχαν οι: Ahmet Yeşiltepe, (NTV, δημοσιογράφος), Μανώλης Κωστίδης («Καθημερινή» και «Skai TV»), Orhan Sali (Anews) και Μάνος Σκουλάς (επίκουρος καθηγητής, μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων). Και στο δεύτερο, με συντονιστή τον Enes Bayraklı (αναπληρωτή, καθηγητή και διευθυντή του Türkiye Research Foundation) συμμετείχαν οι: Ilay Romain Ors (αναπληρωτής καθηγητής, ACG, Δρ. Ali Hüseyinoğlu (Πανεπιστήμιο Trakya), Κώστας Υφαντής (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Δρ. Gizem Alioğlu Çakmak (Πανεπιστήμιο Yeditepe).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι