Ελπίδες για συμφωνία στη Γάζα – Νομιμοποιούνται εποικισμοί

Βομβαρδισμοί και οδομαχίες στη Γάζα - Το Διεθνές Δικαστήριο ζητάει να κηρυχθεί κατάπαυση πυρός

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικώς τις δυνατότητες για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την πρόσφατη απάντηση της Χαμάς στην πρόταση που είχε παρουσιάσει ο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν ότι οι ομάδες εθνικής ασφαλείας των δύο χωρών τους θα συναντηθούν στις 15 Ιουλίου. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος «χαιρέτισε την απόφαση του πρωθυπουργού να εξουσιοδοτήσει τους Ισραηλινούς διαπραγματευτές να συζητήσουν με τους μεσολαβητές των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και του Κατάρ με στόχο την επίτευξη συμφωνίας».

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η απάντηση της Χαμάς περιλάμβανε μια «πολύ σημαντική εξέλιξη», τονίζοντας ότι υπάρχει «πραγματική πιθανότητα για συμφωνία». Άλλος Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις αυτές θα είναι ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με την ισραηλινή ΜΚΟ “Ειρήνη Τώρα”, το Ισραήλ ενέκρινε τη νομιμοποίηση τριών προκεχωρημένων φυλακίων εβραϊκών οικισμών και την επέκταση άλλων ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Το ανώτερο Συμβούλιο σχεδιασμού, υπεύθυνο για τη δόμηση στην Δυτική Όχθη, ενέκρινε χθες και σήμερα την επέκταση οικισμών στο κέντρο της Δυτικής Όχθης και τη νομιμοποίηση τριών προκεχωρημένων φυλακίων: των Μαχάνε Γκαντί, Γκιβάτ Χανάν και Κεντέμ Αραβά, που θεωρούνται ‘γειτονιές’ υπαρχόντων οικισμών”, αναφέρει ανακοίνωση της ΜΚΟ.

Όλοι οι ισραηλινοί οικισμοί είναι παράνομοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα προκεχωρημένα φυλάκια είναι οικισμοί που κατασκευάζονται από το 1967 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την οργάνωση “Ειρήνη Τώρα”, το Συμβούλιο σχεδιασμού νομιμοποίησε 5.295 κατοικίες.

“Η κυβέρνησή μας συνεχίζει να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οδηγώντας σε μη αναστρεψιμη ζημιά”, σχολίασε η μη κυβερνητική οργάνωση “Ειρήνη Τώρα” που παρακολουθεί στενά την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.

“Αυτή η κυβέρνηση της προσάρτησης εδαφών υπονομεύει επικίνδυνα την ασφάλεια και το μέλλον των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων και το κόστος αυτής της ασυνειδησίας θα το πληρώσουν οι μελλοντικές γενιές. Πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση πριν να είναι πολύ αργά”.

Δεκάδες προκεχωρημένα φυλάκια έχουν δημιουργηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εκτός από τους εβραϊκούς οικισμούς που ανεγέρθηκαν με την άδεια των ισραηλινών αρχών. Το μέγεθός τους ποικίλλει, μπορεί να αρχίζει από λίγες σκηνές και να φθάνει σε προκατασκευασμένες κατοικίες συνδεδεμένες με το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.

Σχεδόν 490.000 Ισραηλινοί έχουν εγκατασταθεί στη Δυτική Όχθη εντός των οικισμών αυτών, ανάμεσα σε τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Την Τετάρτη, έποικοι αντιτάχθηκαν σε εκατοντάδες Ισραηλινούς αστυνομικούς και στρατιώτες που προσπάθησαν να διαλύσουν ένα “προκεχωρημένο φυλάκιο” βορείως της Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι