Ελβετία, Ινδία, Ουκρανία, Βρετανία – Όλες οι εξελίξεις με τον κορονοϊό

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Οι υγειονομικές αρχές στην Ελβετία έθεσαν σε καραντίνα δύο ξενοδοχεία και έκλεισαν σχολές του σκι στον δημοφιλή προορισμό χειμερινής αναψυχής Σεν Μόριτζ για να θέσουν υπό έλεγχο μια εστία ενός υψηλά μεταδιδόμενου παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού. Οι αρχές στο ανατολικό καντόνι Γκρισόν κάλεσαν όλους να φορούν μάσκες στην πόλη αυτή των 5.200 κατοίκων που υπερηφανεύεται ότι είναι η γενέτειρα των σύγχρονων χειμερινών αθλημάτων. Αύριο Τρίτη είναι προγραμματισμένο να διενεργηθούν μαζικά τεστ για κορονοϊό στους κατοίκους.

“Περίπου 12 κρούσματα έχουν γίνει αυτή τη στιγμή γνωστά σε δύο ξενοδοχεία. Για να προστατεύσουμε την υγεία του πληθυσμού και των ενοίκων, το υπουργείο Υγείας έθεσε σε καραντίνα τα δύο ξενοδοχεία και διέταξε τη διενέργεια τεστ για κορονοϊό για τους υπαλλήλους και τους ενοίκους”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το καντόνι χωρίς ωστόσο να δώσει πληροφορίες για την εθνικότητα των ενοίκων ή να αποκαλύψει ποιό είναι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε.

Οι αρχές δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες. Ενώ έκλεισε τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα θέατρα και τους χώρους ψυχαγωγίας για να περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, η Ελβετία έχει αφήσει ανοιχτά τα τελεφερίκ που μεταφέρουν τους σκιέρ στις πίστες του σκι με την προϋπόθεση ότι τηρούνται αυστηροί κανόνες για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αργεντινή

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 7.264 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό να φθάνει τους 1.799.243. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην επαρχία Μπουένος Άιρες (2.598). Το ίδιο διάστημα, άλλοι 112 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 45.407 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Η πληρότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται στο 53,8% σε εθνικό επίπεδο αλλά στο 59% στην επαρχία του Μπουένος Άιρες. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 3.547 ασθενείς. Το Σάββατο, έφθασε στη χώρα της Λατινικής Αμερικής η δεύτερη παρτίδα 300.000 δόσεων του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, του Sputnik V, με ειδική πτήση της Aerolíneas Argentinas. Με αυτές θα ολοκληρωθεί η ανοσοποίηση ισάριθμων πολιτών, που άρχισε τον Δεκέμβριο. Αναμένονται νέες παρτίδες εντός του μήνα και τον Φεβρουάριο. Η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε επίσης προχθές Σάββατο ότι εντοπίστηκε σε ταξιδιώτη από το εξωτερικό το πρώτο κρούσμα παραλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία και θεωρείται πιο μολυσματικό.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.788 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.571.773. Το ίδιο διάστημα, ακόμη 145 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 152.419 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 208.012. Τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, που πάντως καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ. Το Σάββατο ήταν κρίσιμη ημέρα στον αγώνα της Ινδίας για να εξαλείψει την πανδημία, καθώς άρχισε η εκστρατεία εμβολιασμού. Ως χθες Κυριακή, είχαν λάβει την πρώτη δόση 224.301 άνθρωποι.

Ουκρανία

Η Ουκρανία κατέγραψε το 24ωρο που πέρασε 3.034 νέα κρούσματα κορονοϊού, που είναι ο χαμηλότερος αριθμός διαγνώσεων σε μια ημέρα του ιού που ανακοινώνει από τα τέλη του Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της χώρας Μαξίμ Στεπάνοφ. Ο αριθμός των θανάτων από COVID-19 μειώθηκε και αυτός το περασμένο 24ωρο σε 67 από 116 που ήταν την προηγούμενη ημέρα, σημείωσε επίσης ο υπουργός σε ανάρτησή του στο Facebook.

Το αυστηρό lockdown που εφαρμόζεται θα τελειώσει όπως έχει προγραμματιστεί στις 25 Ιανουαρίου, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας. Η Ουκρανία έκλεισε τα σχολεία, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια στις 8 Ιανουαρίου. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού μειώθηκε στις αρχές του τρέχοντος μήνα σε λιγότερα από 10.000 την ημέρα από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε φτάσει στα μέσα του Δεκεμβρίου.Η Ουκρανία έχει καταγράψει περισσότερα από 1,16 εκατομμύριο κρούσματα κορονοϊού και 20.869 θανάτους από COVID-19 μέχρι σήμερα.

Βρετανία

Η Αγγλία ενεργοποιεί σήμερα την επόμενη φάση του προγράμματος εμβολιασμού κατά της COVID-19, με την έναρξη των εμβολιασμών των ανθρώπων ηλικίας 70 ετών και άνω, αλλά και όσων θεωρούνται κλινικά περισσότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό. Το πρόγραμμα εμβολιασμού –το μεγαλύτερο μέχρι τώρα στην Ευρώπη- έχει επικεντρωθεί μέχρι τώρα στους ανθρώπους ηλικίας 80 ετών και άνω, όπως επίσης και στο υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα ουσιαστικό ορόσημο στο πρόγραμμα εμβολιασμού μας, καθώς το ανοίγουμε σε εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους, που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από την COVID-19», δήλωσε χθες, Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. «Έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας, αλλά δουλεύοντας μαζί, κάνουμε μεγάλη πρόοδο στη μάχη μας κατά του κορονοϊού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς των άνω των 80 ετών έχουν ως τώρα εμβολιαστεί. Η Βρετανία, που έχει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την COVID-19 στην Ευρώπη, ελπίζει πως η πρόοδος στη διάθεση των εμβολίων θα της επιτρέψει να χαλαρώσει μερικούς από τους οικονομικά καταστροφικούς περιορισμούς του lockdown τον Μάρτιο, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι