Ελβετοί: Θα ξοδέψουμε 1 δισ. αλλά θα εντοπίσουμε τους ασυμπτωματικούς

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Η Ελβετία ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να δαπανήσει το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου φράγκων (περίπου 930 εκατομμύρια ευρώ) για να ανιχνευθούν οι ασυμπτωματικοί φορείς της Covid-19, εκτιμώντας πως είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Η χώρα έχει πληθυσμό 8,6 εκατ. και 8.806 νεκρούς. Οι ειδικοί της εκτιμούν (όπως και η κυβέρνηση) ότι «για το 50% και πλέον των μολύνσεων από Covid-19 ευθύνονται οι ασυμπτωματικοί φορείς, που δεν γνωρίζουν συνήθως ότι έχουν μολυνθεί».

Στόχος είναι να προστατευτούν καλύτερα οι ευπαθείς ομάδες και να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι τοπικές εστίες μόλυνσης, υπογραμμίζει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα. Ήδη από τις 15 Δεκεμβρίου η χώρα είχε ήδη εγκρίνει τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας του πληθυσμού ειδικά για τις ιατρικές δομές, τα ξενοδοχεία και τους χώρους εργασίας.

«Προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η πρακτική, η Ελβετία θα αναλάβει το κόστος των τεστ, που μπορούν να γίνουν επιτόπου από το ίδιο το προσωπικό», αναφέρεται, καθώς πολλοί ιδιώτες επιχειρηματίες αρνούνταν να πληρώνουν για τεστ των εργαζομένων. Εάν το αποτέλεσμα του τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid test) είναι θετικό, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει τεστ PCR και σε αυτήν την περίπτωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να ανακοινώνεται. Τα τεστ θα γίνονται και στα σχολεία της χώρας, καθώς το 10% των κρουσμάτων προέρχονται από τη βρετανική μετάλλαξη που μεταδίδεται και πολύ πιο εύκολα.

«Πριν από μια εβδομάδα τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης αποτελούσαν το 5% και τώρα ο αριθμός διπλασιάστηκε», τόνισε ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι