Εμφύλιος στην αριστερά ακόμα και για την πρόταση μομφής για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Εμφύλιος στην αριστερά ακόμα και για την πρόταση μομφής για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Η Νέα Αριστερά κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αμέσως αρνητικά, λέγοντας ότι η πρόταση θα καταψηφιζόταν και δεν θα είχε νόημα να κατατεθεί προεκλογικά. Η Νέα Αριστερά απαντά ότι «είναι ανοησίες αυτά, και ασφαλώς είναι αυτονόητο πως η οι προτάσεις δυσπιστίας δεν κατατίθενται για να ρίξουν την κυβέρνηση».

Ανεβαίνει η ένταση ανάμεσα στη Νέα Αριστερά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά το κάλεσμα του Αλέξη Χαρίτση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας να καταθέσουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Τα άλλα κόμματα δεν πήραν ακόμη θέση, και το ΠΑΟΚ μάλλον θα αρνηθεί, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την πρόταση με εντυπωσιακή ταχυτητα. Αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η νέα εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά σημείωσε ότι «ακόμα και αν όλα τα κόμματα της Αριστεράς συμφωνήσουν, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Θα κάναμε τη χάρη στην κυβέρνηση τρεις μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές; Είναι καλές οι προτάσεις για δυσπιστία αλλά όταν γίνονται σε ρεαλιστικό χρόνο και έχουν αποτέλεσμα», είπε, παρότι ποτέ δεν έχει περάσει πρόταση δυσπιστίας ούτως ή άλλως.

Λίγο μετά τις δηλώσεις της κ. Κεχαγιά ήρθε η απάντηση από τον εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Κωστή Καρπόζηλου. «Η αμήχανη απάντηση της εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, δεν μας εκπλήσσει Η Νέα Αριστερά κατέθεσε σήμερα ένα συγκεκριμένο και καθαρό αίτημα. Η κυρία Κεχαγιά μας λέει το προφανές και τεχνικό ζήτημα, για να μην παραδεχτεί το ουσιώδες και πολιτικό. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύει  το μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας και της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στις κρίσιμες στιγμές όλες οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται. Όχι από το τι λένε αλλά από το τι πράττουν. Αναμένουμε την στάση και των υπολοίπων κομμάτων».

Με ανάρτησή του στο Facebook ο υπεύθυνος στρατηγικού Σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπογραμμίζει πως «οι προτάσεις δυσπιστίας δεν γίνονται για να πέσει η κυβέρνηση» και χαρακτηρίζει ανοησίες τα επιχειρήματα της Βούλας Κεχαγιά. Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Μια πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διακόπτει την κοινοβουλευτική διαδικασία, φέρνει τον Πρωθυπουργό απολογούμενο στη Βουλή για την πιο κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος από το 1975 ως σήμερα και βάζει την υπεράσπιση του Συντάγματος στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης.

»Ταυτόχρονα δίνει χώρο, χρόνο και ορατότητα στο εκπαιδευτικό κίνημα για να συνεχίσει και να κλιμακώσει τη δράση του. Οι προτάσεις δυσπιστίας δεν γίνονται για να πέσει η κυβέρνηση, ούτε οι ανοησίες ότι ισχυροποιούν την κυβέρνηση έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Αν ήταν έτσι προφανώς προτάσεις δυσπιστίας δεν θα γίνονταν ποτέ».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι