Εμπάργκο στο Ισραήλ ζητά ο Ερντογάν
19/12/2024Ο πρόεδρος Ερντογάν, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του D-8, στο Κάιρο της Αιγύπτου, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ.
Επίσης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη για άμεση επίτευξη μιας μόνιμης και βιώσιμης εκεχειρίας στη Γάζα, υπογραμμίζοντας ότι η αλληλεγγύη μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη: «Πιστεύω ότι οι χώρες του D-8 πρέπει να αντιδράσουμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά απέναντι στις παράνομες ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα της περιοχής μας. Εύχομαι οι αποφάσεις της Ειδικής Συνεδρίας της Συνόδου Κορυφής του D-8 για την κατάσταση στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο να συμβάλουν ουσιαστικά στην ευημερία των λαών της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και της Συρίας.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ, ενθαρρυμένη από την ανοιχτή υποστήριξη των ΗΠΑ και την έμμεση στήριξη πολλών δυτικών χωρών, συνεχίζει να επεκτείνει τις επιθέσεις της. Μετά τον Λίβανο, και η Συρία έχει γίνει στόχος της επεκτατικής πολιτικής του Ισραήλ.
Παρατηρούμε τις παράνομες κινήσεις του Ισραήλ, όπως η επέκταση των εποικισμών στα Υψίπεδα του Γκολάν, που καταπατούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Ως Ισλαμικές χώρες, οφείλουμε να ηγηθούμε των ενεργειών κατά του Ισραήλ, προτείνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένα μέτρα.
Η πρωτοβουλία μας για την αναστολή πώλησης όπλων στο Ισραήλ έτυχε της στήριξης 52 χωρών, ανάμεσά τους και δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και δύο διεθνών οργανισμών. Είναι υψίστης σημασίας να επιβληθεί εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, να τερματιστούν οι εμπορικές σχέσεις και να απομονωθεί σε διεθνές επίπεδο.
Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας στη Γάζα είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμβάλουμε ουσιαστικά σε αυτή την προσπάθεια.
Μακροπρόθεσμα, ο στόχος μας πρέπει να είναι η επανεκκίνηση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών.
Η ισχυρή στήριξή μας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από το Κατάρ και την Αίγυπτο για την εκεχειρία είναι απαραίτητη, ώστε να επιτευχθούν άμεσα αποτελέσματα.
Η εδραίωση της εκεχειρίας στον Λίβανο και η πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, ευελπιστώ, θα σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας θετικότερης περιόδου. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τον Λίβανο, είναι καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό των αδελφών μας.
Η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει αποστείλει η χώρα μας στον Λίβανο έχει φτάσει τους 1.500 τόνους. Όπως και στην Παλαιστίνη, δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη συνέχιση της πολιτικής αστάθειας στον Λίβανο.
Πρέπει να ηγηθούμε της προσπάθειας για την ενίσχυση νέων δυναμικών που θα διασφαλίσουν την εσωτερική ειρήνη στην Παλαιστίνη, τον Λίβανο και τη Συρία. Οι χώρες του D-8 οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή μας».