Εμπορικός πόλεμος, Ιράν και Αμαζόνιος στην σύνοδο της G7

Εμπορικός πόλεμος, Ιράν και Αμαζόνιος στην σύνοδο της G7

Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, της Ομάδας των 7 (G7), συναντώνται από σήμερα το βράδυ στη Μπιαρίτς υπό το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης, που αναμένει από αυτούς συγκεκριμένες λύσεις στις κρίσεις που ταλανίζουν τον πλανήτη: τον εμπορικό πόλεμο, το Ιράν, τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Οι πυρκαγιές στο τεράστιο τροπικό δάσος του Αμαζονίου επιβλήθηκαν την τελευταία στιγμή ως βασικό ζήτημα συζήτησης για την πρώτη ημέρα της συνόδου.

Η οικολογική αυτή καταστροφή θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχουν στη διάρκεια του δείπνου σήμερα στη Μπιαρίτς ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ, η Άγγελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον, ο Τζουζέπε Κόντε, ο Σίνζο Άμπε και ο Τζάστιν Τριντό.

Στη διάρκεια της συνόδου «ίσως προκύψουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η γαλλική προεδρία, η οποία επιθυμεί να αναγάγει «τη διεθνή αυτή κρίση» σε προτεραιότητα της G7.

Οι συζητήσεις ενδέχεται να είναι δύσκολες καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν κατηγόρησε τον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι «είπε ψέματα» αναφορικά με τις δεσμεύσεις του για το κλίμα και για «αδράνεια» απέναντι στις πυρκαγιές που καταστρέφουν εδώ και ημέρες τον μεγαλύτερο πνεύμονα πράσινου της Γης. Οι επικρίσεις αυτές αναμένεται να μην βρουν σύμφωνο τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, του οποίου ο Μπολσονάρου είναι ένθερμος υποστηρικτής.

Εξάλλου η Γερμανία έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της αναφορικά με την πρόθεση της Γαλλίας να αντιταχθεί στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur, ένα ζήτημα που θα συζητήσει ο Μακρόν με τη Μέρκελ. Λίγο νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας) για να «εξηγήσει τα διακυβεύματα» της συνόδου, η οποία επιθυμεί να είναι «χρήσιμη» για τους λαούς, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι