ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εμπρησμός σε οικοτροφείο κοριτσιών στη Γουιάνα – Κάηκαν 19 μαθήτριες

Εμπρησμός σε οικοτροφείο θηλέων στη Γουιάνα - Κάηκαν 19 μαθήτριες

Σε τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε η Γουιάνα, ένα μικρό κράτος βορειοανατολικά Νότιας Αμερικής, μετά την φοβερή τραγωδία σε οικοτροφείο θηλέων στην πόλη Μάχντια, όπου 19 κορίτσια βρήκαν τραγικό θάνατο όταν οι κοιτώνες κυκλώθηκαν από φλόγες. Η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές που ερευνούν τα αίτια.

Πρόκειται για «μείζονα καταστροφή, για φρικιαστικό και οδυνηρό γεγονός», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ιρφάν Αλί. Ο Αλί επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας συνοδευόμενος από μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της αστυνομίας. «Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η πυρκαγιά οφειλόταν σε κακόβουλη ενέργεια», αποκάλυψε ο αρχηγός της αστυνομίας της Γουιάνας, ο Κλίφτον Χίκεν, σε συνέντευξη Τύπου. Δεν έκανε καμιά εκτίμηση για το ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρα του εμπρησμού. «Δεκατέσσερις νέες πέθαναν επιτόπου, ενώ άλλες πέντε πέθαναν σε νοσοκομείο στην περιοχή Μάχντια», σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής της Γουιάνας που δημοσιοποιήθηκε χθες το πρωί.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρχών, ακόμη 17 κορίτσια με εγκαύματα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. «Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν περίπου 20 μαθήτριες ανοίγοντας τρύπες στον βορειοανατολικό τοίχο του κτιρίου», σύμφωνα με ανακοίνωση της πυροσβεστικής. Στα παράθυρα του κτιρίου ήταν τοποθετημένες μπάρες ασφαλείας.

Οργή για τα κάγκελα

Η πόλη Μάχντια, είναι πόλη ανθρακωρύχων και βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Τζόρτζταουν. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε κοιτώνα κοριτσιών ο οποίος στέγαζε μαθήτριες γυμνασιακής και λυκειακής εκπαίδευσης. Το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, με την οροφή να έχει καταρρεύσει τελείως και τους τοίχους να φέρουν εμφανή σημάδια από τις φλόγες και τους καπνούς. Χθες το μεσημέρι, περίπου πενήντα άνθρωποι διαδήλωσαν για να εκφράσουν την οργή τους στο χωριό Τσεναπάου, σε μικρή απόσταση από τη Μάχντια, από όπου ήταν κάποια από τα θύματα. «Τα σίδερα είναι για τους φυλακισμένους. Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη», έγραφε πλακάτ, καταγγέλλοντας ότι το κτίριο των κοιτώνων ήταν κλειδωμένο και στα παράθυρα είχαν τοποθετηθεί μεταλλικές μπάρες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην μπορούν να διαφύγουν.

«Απαιτούμε οι αρχές της χώρας να διενεργήσουν έρευνα σε βάθος για τα αίτια της πυρκαγιάς και να δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομερή έρευνα για το τι συνέβη στ’ αλήθεια. Πρέπει να καταλάβουμε πώς συνέβη αυτό το φρικιαστικό και πολύνεκρο γεγονός και να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη οποιασδήποτε τέτοιας τραγωδίας στο μέλλον», δήλωσαν οι βουλευτές της περιοχής. Το ερώτημα βεβαίως είναι γιατί και από ποιόν προκλήθηκε ο φριχτός εμπρησμός.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι