Εμβόλια 4 δισ. ευρώ πετάχτηκαν στα σκουπίδια – Η Ελλάδα δεν δίνει στοιχεία

Προσφυγές για παρενέργειες από εμβόλια, Όλγα Μαύρου

Οι δεσμευτικές παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων εμβολίων και η απροθυμία πλέον του κόσμου να εμβολιαστεί, έριξαν στις “χωματερές’ τόνους εμβολίων

Στα σκουπίδια έχουν καταλήξει τουλάχιστον 312 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που αγοράστηκαν από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πανδημία, με το κόστος για τους φορολογούμενους να εκτιμάται σε 4 δισ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Politico.

Σύμφωνα με αυτό, η Γαλλία και η Ελλάδα δεν έδωσαν στοιχεία, όμως η Εσθονία και η Γερμανία είναι οι χώρες που έχουν θάψει σε χώρους υγειονομικής ταφής τα περισσότερα εμβόλια Οι χώρες της ΕΕ, της Ελλάδας περιλαμβανομένης, παρέλαβαν από την αρχή της πανδημίας περίπου 1,5 δισ. δόσεις πανάκριβων ως επί το πλείστον εμβολίων, που είχαν ημερομηνία λήξης. Οι χώρες που αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Λετονία, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία. Στον κατωτέρω πίνακα παρατίθενται οι δόσεις που καταστράφηκαν από όσες χώρες έδωσαν στοιχεία και χονδρικά, με το ρυθμό εμβολιασμού να είναι περίπου ίδιος σε αρκετές χώρες, τεκμαίρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να πέταξε κι αυτή πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Οι υπολογισμοί του ρεπορτάζ στηρίχθηκαν σε δεδομένα από 19 χώρες, από τις οποίες μόνον οι 15 έδωσαν στοιχεία στο Politico. Οι άλλες τέσσερις από τις 19 έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία αλλά δεν απάντησαν στην έρευνα του Politico. Με τα στοιχεία αυτά, το κόστος για τους φορολογουμένους για τα εμβόλια που πετάχτηκαν στα σκουπίδια, είναι πάνω από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συμφωνίες για την αγορά κλείστηκαν υπό πίεση και ο ανταγωνισμός των φαρμακοβιομηχανιών ήταν μεγάλος. Ομως μεγαλύτερη ήταν η πολιτική και κοινωνική πίεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παραγγέλθηκαν τεράστιες ποσότητες από ΕΕ, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν αμέτρητα εμβόλια στο ράφι, καθώς από ένα σημείο και πέρα δεν εκδήλωναν ενδιαφέρον ούτε τρίτες χώρες -ούτε καν για δωρεά.

Η Κομισιόν βρέθηκε σε δύσκολη θέση, καθώς κάποιες χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία σταμάτησαν να δέχονται εμβόλια και έμεναν εκατομμύρια δόσεις αδιάθετες. Η Pfizer μάλιστα μήνυσε τις δύο χώρες, επειδή δεν πλήρωναν το συμπεφωνημένο ποσό, που δεν προέβλεπε ματαίωση παραγγελίας.

Στη Ρουμανία, οι εισαγγελείς θέλουν να άρουν την ασυλία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας και δύο πρώην υπουργών Υγείας, υποστηρίζοντας ότι οι υπερβολικές αγορές εμβολίων προκάλεσαν στο κράτος ζημίες άνω του 1 δισ. ευρώ. Εν τω μεταξύ οι δόσεις εμβολιων συνεχίζουν να φθάνουν στις χώρες της ΕΕ, διότι έχουν υποιγραφεί δεσμευτικά συμβόλια μέχρι τουλάχιστον το 2027.

Πηγή: Politico

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx