Εμβόλιο Pfizer: Νεότερη ανάλυση δείχνει αποτελεσματικότητα 95% και στους ηλικιωμένους

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

H Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιό τους κατά του κορονοϊού είναι 95% αποτελεσματικό και απόλυτα ασφαλές με τις μέχρι τώρα αναλύσεις των δεδομένων από τους 44.000 πειραματικούς εμβολιασμούς που έγιναν και, μάλιστα, ότι η νεότερη ανάλυση δείχνει ότι είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 94% και στους ηλικιωμένους.

Η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα μετά την ανακοίνωση από ανταγωνιστικό εμβόλιο (της Moderna) ότι είναι αποτελεσματικό στο 95%. Το εμβόλιο της Pfizer βρίσκεται στην κλινική Φάση ΙΙΙ και η εταιρεία ανακοίνωσε το νέο ποσοστό (το προηγούμενο ήταν 92%) επειδή αυτό το συμπέρασμα εξάγεται έμμεσα απο τη νέα μελέτη σε 170 ασθενείς.

Να εξηγήσουμε όμως πώς συνάγεται το συμπέρασμα: εξετάζουν πόσοι μολύνθηκαν από τους εμβολιασθέντες και μετά συγκρίνουν πόσο από τους νοσήσαντες είχαν εμβολιασθεί με το πραγματικό εμβόλιο και πόσοι από τους ασθενείς είχαν κάνει εμβόλιο placebo (εμβόλιο εικονικό, χωρίς δραστική ουσία). Η Pfizer εχει εμβολιάσει 22.000 εθελοντές με το δραστικό εμβόλιό της και 22.000 εθελοντές με το εικονικό εμβόλιο. Στην πρώτη ανάλυση είχε εξετάσει 94 λοιμώξεις και στη νεότερη εξέτασε 170.

Μελετώντας τους φακέλους 170 εθελοντών που νόσησαν, διαπίστωσε ότιοι 162 ειχαν κάνει το εμβόλιο placebo και μόνον οι 8 νοσήσαντες είχαν πάρει το κανονικό εμβόλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται ότι η  αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθάνει το 95%, δήλωσε ο Pfizer.

“Η υψηλή αυτή αποτελεσματικότητα ήταν ίδια σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία ηλικίας, φυλής και εθνικότητας. Η παρατηρούμενη αποτελεσματικότητα σε ενήλικες άνω των 65 ετών ήταν πάνω από 94%”, δήλωσε η Pfizer και η BioNTech.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι