Ένα εκατομμύριο σπίτια χωρίς ρεύμα μετά από 150 ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακούς στόχους

Ένα εκατομμύριο σπίτια χωρίς ρεύμα μετά από 150 ρωσικά πλήγματα σε ενεργειακούς στόχους

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία μετά την εκτόξευση περίπου 90 πυραύλων και 60 μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι κατά ενεργειακών υποδομών σε μια μαζική επίθεση τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Χάρκοβο, στην Οδησσό και στην Ποτλάβα (κεντρική Ουκρανία). Έμειναν  χωρίς ρεύμα 700.000 κατοικίες στο πρώτο, 200.000 στην δεύτερη και 110.000 στην τρίτη.

«Επιτέθηκαν με περισσότερα από 60 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι τύπου Shahed και σχεδόν 90 πυραύλους διαφορετικών τύπων.Η Ρωσία πολεμάει την καθημερινή ζωή των πολιτών», ανέφερε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκφράζοντας τα «συλλυπητήριά του στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν από αυτή τη φρίκη», χωρίς να προσδιορίζει τον απολογισμό των επιθέσεων.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να καταρρίψει 55 από τα 63 Shaheds και 37 από τους 88 πυραύλους.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι επιθέσεις είχαν στόχο «σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, γραμμές υψηλής τάσης, ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, κατοικίες, ακόμη και ένα τρόλεϊ».

«Τα πλήγματα άφησαν χωρίς ρεύμα περίπου 700.000 καταναλωτές στην περιφέρεια του Χαρκόβου (ανατολικά), τουλάχιστον 200.000 στην Οδησσό (νότια) και στο Ντνιπροπετρόφσκ (νοτιοανατολικά) και άλλες 110.000 στην κεντρική περιφέρεια Πολτάβα», δήλωσε ο Ολέκσι Κουλέμπα, εκπρόσωπος της προεδρείας.

Από το βομβαρδισμό κόπηκε και η μία από τις δύο γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν το ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το οποίο έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις. Όμως η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε άμεσα.

Ο υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε τον νυχτερινό βομβαρδισμό της χώρας «τη μεγαλύτερη επίθεση στην ενεργειακή βιομηχανία της Ουκρανίας τον τελευταίο καιρό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι