Ένδεκα συλλήψεις στο Ιράν για τις βόμβες στο νεκροταφείο

Ένδεκα συλλήψεις στο Ιράν για τις βόμβες στο νεκροταφείο
epaselect epa11044685 Iranians walk past a poster of Iranian Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) military advisor Seyed Razi Mousavi in Tehran, Iran, 26 December 2023. Mousavi was killed on 25 December 2023 in an Israeli missile attack outside the Syrian capital Damascus, Iranian state media said quoting a statement by the IRGC. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η έκρηξη δυο βομβών σκότωσε 100 άτομα στο μνημόσυνο για τον Σουλεϊμανί στο Ιράν. Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ένδεκα άτομα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται στις δύο βομβιστικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 100 άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας τελετής στη μνήμη του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί. Ο Σουλεϊμανί ήταν επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης και είχε φονευθεί από αμερικανικό drone το 2020.

Την ευθύνη για την επίθεση στο νεκροταφείο, που φέρεται να έγινε με δύο άνδρες βομβιστές αυτοκτονίας, ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Δεν εξηγεί τους λόγους, αν και υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια αντιπαλότητα του ISIS με το Ιράν.

Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανέφερε σήμερα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν δύο άτομα στην Κερμάν με την κατηγορία ότι βοήθησαν τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας. Άλλοι εννέα ύποπτοι συνελήφθησαν σε άλλες περιοχές του Ιράν.

Οι επιθέσεις στην Κερμάν ήταν οι χειρότερες που έχουν σημειωθεί στο Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Σήμερα έγιναν πολλές κηδείες των θυμάτων, με τους συγγενείς τους να κλαίνε πάνω από τα φέρετρα και το πλήθος να φωνάζει «εκδίκηση, εκδίκηση», σύμφωνα με τα πλάνα που προέβαλε η κρατική τηλεόραση.

«Θα σας βρούμε όπου και αν είστε», είπε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί, στην ομιλία του σε μια από τις κηδείες. Ο πρόεδρος του Ιράν Ιμπραήμ Ραϊσί είπε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι οι ιρανικές δυνάμεις «θα αποφασίσουν το πού και πότε θα αναλάβουν δράση» ως απάντηση σε ό,τι συνέβη.

Το 2022 το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση σε ένα σιιτικό ιερό του Ιράν όπου σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι. Το 2017 η τζιχαντιστική οργάνωση είχε επιτεθεί επίσης στο κοινοβούλιο και στον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί.

Πηγή; ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι