Εγγυήσεις ασφαλείας δίνουν οι ΗΠΑ στο Ριάντ αν αναγνωρίσει το Ισραήλ

Εγγυήσεις ασφαλείας δίνουν οι ΗΠΑ στο Ριάντ αν αναγνωρίσει το Ισραήλ

Τί ανέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προτείνουν στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας εγγυήσεις ασφαλείας αν εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επιδιώκει να παρακινήσει το Ισραήλ να αποδεχθεί την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας το Ισραήλ, έχει δεσμευθεί εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στην περιοχή, καθώς το βασίλειο του Κόλπου είναι ο φύλακας πιο ιερών τόπων του ισλάμ.

Για να αποκαταστήσει τις επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να επιμείνει στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και σε εγγυήσεις ασφαλείας εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η εργασία που η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν μαζί στο πλαίσιο των συμφωνιών τους είναι, πιστεύω, στο σημείο ολοκλήρωσης», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν στη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία με την ευκαιρία του έβδομου ταξιδιού του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς και από τότε το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιχειρήσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας.

«Όμως για να πάμε μπροστά στην εξομάλυνση, δύο πράγματα είναι απαραίτητα: η ηρεμία στη Γάζα και ένας αξιόπιστος δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος», είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ριάντ.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φάισαλ μπεν Φαρχάν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν στο Ριάντ, δήλωσε επίσης πως η κατάληξη των αμερικανοσαουδαραβικών συμφωνιών είναι “πολύ, πολύ κοντά”.

«Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας έχει ήδη ολοκληρωθεί», είπε. Πρόσθεσε όμως πως ο δρόμος προς ένα παλαιστινιακό κράτος είναι «ο μόνος τρόπος για να γίνει».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ιστορικά αντίθετος με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν θεωρεί ως τη μοναδική λύση μακροπρόθεσμα.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση Μπάιντεν καταλήξει σε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει αυτή να εγκριθεί από το Κογκρέσο, τα μέλη του οποίου, ιδιαίτερα εκείνα που ανήκουν στο Δημοκρατικό κόμμα του Μπάιντεν, είναι επικριτικοί για τη Σαουδική Αραβία για λόγους που έχουν σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι εκκλήσεις του Ριάντ να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον τομέα της μη στρατιωτικής πυρηνικής ενέργειας δεν έχουν λάβει καλή υποδοχή, με τους επικριτές να προειδοποιούν εναντίον μιας ενδεχόμενης κούρσας εξοπλισμών με το Ιράν.

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί απόψε με τον ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκειμένου να συζητήσουν περαιτέρω την εξομάλυνση των σχέσεων.

Πηγή: newsit.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι