Ενόχληση Μαδούρο από ερωτήσεις δημοσιογράφων; Κράτηση
26/02/2019Ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός Univision κατήγγειλε ότι η δημοσιογραφική ομάδα του τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση μέσα στο προεδρικό μέγαρο της Βενεζουέλας, όπου τους παραχώρησε συνέντευξη ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο. Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την προβολή από τον βραβευμένο δημοσιογράφο Χόρχε Ράμος στον Μαδούρο πλάνων από Βενεζουελάνους που τρώνε μέσα από ένα απορριμματοφόρο, σύμφωνα με το δίκτυο.
Ο εξοπλισμός του τηλεοπτικού συνεργείου κατασχέθηκε. Ο υπουργός Πληροφόρησης της Βενεζουέλας Χόρχε Ροντρίγκες δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει υποδεχθεί εκατοντάδες δημοσιογράφους αλλά ότι δεν υποστηρίζει “τα φθηνά σόου”.
Το Univision, το μεγαλύτερο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι το εξαμελές συνεργείο του αφέθηκε ελεύθερο έπειτα από σχεδόν τρεις ώρες αλλά ότι τα προσωπικά τους είδη και το οπτικό και ηχητικό υλικό δεν τους επιστράφηκε.
Μιλώντας στο Univision, ο Ράμος είπε ότι κάποιες από τις ερωτήσεις του “δεν άρεσαν” στον Μαδούρο. Οι ερωτήσεις αυτές αφορούσαν “την έλλειψη δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, τα βασανιστήρια, τους πολιτικούς κρατούμενους και την ανθρωπιστική κρίση”.
“Σηκώθηκε όταν του έδειξα βίντεο με νέους ανθρώπους να τρώνε μέσα από ένα απορριμματοφόρο”, είπε σε συνέντευξή του στο προεδρικό μέγαρο Miraflores στην πρωτεύουσα Καράκας. “Αυτό που του είπα είναι ότι εκατομμύρια Βενεζουελάνοι και πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο δεν τον θεωρούν νόμιμο πρόεδρο αλλά δικτάτορα”.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους ο Ράμος και η αντιπρόεδρος του Univision Μαρία Μαρτίνες παρέμειναν “για λίγα λεπτά” σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο με σβησμένο το φως, μετέδωσε ο σταθμός.
Σήμερα θα απελαθεί το συνεργείο του καναλιού, σύμφωνα με το Reuters. Ο Ράμος, ένας βετεράνος αμερικανός δημοσιογράφος γεννημένος στο Μεξικό, είναι γνωστός για το επιθετικό περιεχόμενο των ερωτήσεών του. Το 2015 τον είχαν διώξει από μια συνέντευξη Τύπου του τότε προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ. Τον περασμένο μήνα πολλοί Βενεζουελάνοι και ξένοι δημοσιογράφοι είχαν κρατηθεί προσωρινά ενώ εργάζονταν στο Καράκας και κάποιοι από αυτούς απελάθηκαν.