Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Στην φυλακή ο μεσίτης (video)

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Στην φυλακή ο μεσίτης

Tην ενοχή του κατηγορούμενου κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος αλλά και του κατηγορούμενου μεσίτη για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, τον Σεπτέμβριο του 2018, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Αθώοι κρίθηκαν κατά πλειοψηφία οι τέσσερις κατηγορούμενοι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη του άτυχου νέου. Και οι τέσσερις αντιμετώπιζαν την κατηγορία της πρόκλησης θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Tο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών, χωρίς ελαφρυντικά, στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη. Ο εισαγγελέας Σωτ. Μπουγιούκος ζήτησε να μην χορηγηθεί στους κατηγορούμενους αναστολή, αλλά να ξεκινήσουν την έκτιση της ποινής τους. Ωστόσο, πρότεινε για τον κοσμηματοπώλη να εκτίσει κατ’ οίκον την ποινή του λόγω της ηλικίας του, καθώς διανύει το 77ο έτος της ηλικίας τους. To ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το δικαστήριο, γεγονός που οδηγεί τον μεσίτη στη φυλακή, ενώ για τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου διατάχθηκε η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής του, λόγω ηλικίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν από το δικαστήριο να «μην υποπέσει στην πίεση της κοινής γνώμης» και να αναστείλει την έκτιση της ποινής. Η δίκη ολοκληρώθηκε σε κλίμα έντασης, καθώς τα μέλη του ακροατηρίου αρκετές φορές αντέδρασαν σε σχόλιο της υπεράσπισης, προκαλώντας μικρές εντάσεις μέσα στη δικαστική αίθουσα. Το δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να τους χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι των καταδικασθέντων ζήτησαν τη χορήγηση των ελαφρυντικών του περιπτέρου σύννομου βίου, των μη ταπεινών αιτίων και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Ο εισαγγελέας Σωτ. Μπουγιούκος εισηγήθηκε ότι δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δύο καταδικασθέντες. Όπως υποστήριξε κατά την αγόρευσή του, τόσο ο κοσμηματοπώλης όσο και ο μεσίτης στις απολογίες τους δεν επέδειξαν καμία μεταμέλεια, αντιθέτως φάνηκαν ότι δεν έχουν αντιληφθεί την ποινική απαξία της πράξης τους.

«Η συμπεριφορά και η δράση τους ενέχουν στοιχεία τιμωρητικής διάθεσης» υποστήριξε στο δικαστήριο προσθέτοντας: «ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορούμενων αφού ήταν εγκλωβισμένος και εκείνοι ασφαλείς. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι του επιτέθηκαν. Από τον τρόπο δράση τους και τη συμπεριφορά τους προκύπτει ότι κανένα ελαφρυντικό δεν θα πρέπει να τους αναγνωριστεί».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης προκλήθηκε ένταση στην αίθουσα από τους συγγενείς και φίλους του θύματος, που αντέδρασαν στην ανάγνωση της απόφασης φωνάζοντας «ντροπή» και «αίσχος». Στο δικαστήριο ήταν και η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, για να δηλώσει τη συμπαράστασή της προς την οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου.

Ένταση προκλήθηκε και μεταξύ της οικογένειας και των συμπαριστάμενων με τους μάρτυρες υπεράσπισης των αστυνομικών και συνδικαλιστές αστυνομικούς. Η πρόεδρος ζήτησε την εκκένωση της αίθουσας. Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί των ελαφρυντικών και επί των ποινών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι