Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: A la cart ο νόμος εκλογής της ηγεσίας των δικαστηρίων
23/07/2025
Ποια η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
H Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με τοποθέτησή της θέτει επί τάπητος θέμα ακύρωσης του νόμου, που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση πριν από ένα έτος, δίνοντας για πρώτη φορά το δικαίωμα στους ανώτατους δικαστές να έχουν λόγο στη διαδικασία της επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
«Το τέλος των ψευδαισθήσεων ή μαθήματα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη» επιγράφεται η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που αποτυπώνει ευθέως τη διαφωνία της για την a la cart εφαρμογή του νόμου μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμπίπτει με την επιλογή της εκτελεστικής εξουσίας για τις επιλογές στις κορυφαίες θέσεις των Ανώτατων Δικαστηρίων.
Η Ένωση επισημαίνει πως όταν με νόμο δόθηκε το δικαίωμα στους δικαστές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους συναδέλφους τους για να αναλάβουν τα ηνία της διοίκησης ανώτατων δικαστηρίων το είχαν θεωρήσει θετικό βήμα.
Την ίδια άποψη είχαν διατυπώσει εξάλλου και πολλοί νομικοί και δικαστικοί κύκλοι θεωρώντας πως η συγκεκριμένη διάταξη, που δεν ήταν δεσμευτική για την κυβέρνηση αλλά είχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα, θα μπορούσε να αποτελέσει μια… πρόβα ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης.
Ωστόσο, το γεγονός – όπως αποδείχθηκε – ότι σε πολλές περιπτώσεις ανώτατοι δικαστές που ψηφίστηκαν από τους συναδέλφους τους έμειναν τελικά εκτός της κούρσας για τις θέσεις που εκκενώθηκαν μετά την αποχώρηση των προκατόχων τους στο Άρειο Πάγο λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, οδήγησε την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στη θέση της κατάργησης του νόμου.
«Δεν τον έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο που αξιοποιείται a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές! Είναι απαίτηση όχι μόνο του Δικαστικού Σώματος αλλά ώριμο κοινωνικό αίτημα ο αυτοπεριορισμός της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να χειραφετηθεί ουσιαστικά η Δικαιοσύνη στον τόπο μας», είναι το σαφές μήνυμά που στέλνουν προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
»Το χθεσινό ΦΕΚ 2693/22-7-2025 για τον ορισμό Αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο το λαϊκό ρητό πως στην Ελλάδα έχουμε νόμους αλλά δεν εφαρμόζονται. Κι εδώ το παράδειγμα για το πώς ακυρώνεται ένας νόμος στην πράξη το δίνει η ίδια η Κυβέρνηση που εισηγήθηκε και ψήφισε τον νόμο.
»Για να τα πάρουμε απ’ την αρχή: Πέρσι το καλοκαίρι το Υπουργείο Δικαιοσύνης φέρνει προς ψήφιση το ν. 5123/2024 ο οποίος εισάγει διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στα Ανώτατα Δικαστήρια για τα πρόσωπα που τελικά θα αναλάβουν την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως ένα προστάδιο που προηγείται της τελικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
»Φυσικά ο νόμος αυτός ψηφίστηκε μετά από παρότρυνση και προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε η χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση στην ευρωπαϊκή πρακτική να έχουν λόγο οι δικαστές για την επιλογή της ηγεσίας τους. Η Ένωσή μας αναγνώρισε τότε πως πρόκειται για ένα μικρό θετικό βήμα παρά τις πολλές ελλείψεις και τα κενά που υπήρχαν.
»Ο νόμος αυτός δοκιμάστηκε για πρώτη φορά αυτόν τον μήνα με τις επιλογές από την Κυβέρνηση των Αντιπροέδρων και αφού είχε προηγηθεί η μυστική ψηφοφορία στα Ανώτατα Δικαστήρια. Οι όποιες ψευδαισθήσεις είχαν καλλιεργηθεί, κατέρρευσαν με πάταγο τέτοιο που δονεί την Ευελπίδων και την Λ. Αλεξάνδρας.
»Αρεοπαγίτες εγνωσμένου κύρους και ήθους που χαίρουν εκτίμησης από όλον τον νομικό κόσμο, με άρτια νομική κατάρτιση, πρωτεύσαντες στην εκλογική διαδικασία μεταξύ των μελών του Δικαστηρίου, δεν κρίθηκαν ικανοί να καταλάβουν καμία από τις 8 θέσεις των Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που κενώθηκαν!
Και αναρωτιέται ο πολίτης εύλογα: εάν η κυβέρνηση δεν ήθελε να απωλέσει το προνόμιό της να αποφασίζει ανεξέλεγκτα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης για ποιον λόγο προέβη στην πιο πάνω νομοθετική ρύθμιση, πέρα από τους δύο προφανείς: αφενός να κερδίσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό δίνοντας την ψευδαίσθηση πως σέβεται την άποψη των αρμοδίων και αφετέρου να καθησυχάσει την Ευρώπη πως στην χώρα μας υπάρχει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που εγγυάται τη συμμετοχή στις κορυφαίες διαδικασίες.
»Εμείς απαντάμε: Δεν τον έχουμε ανάγκη αυτόν τον νόμο που αξιοποιείται a la cart μόνο εάν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας συμβαδίζει με τις κυβερνητικές επιλογές. Καταργήστε τον! Είναι πιο ειλικρινές! Είναι απαίτηση όχι μόνο του Δικαστικού Σώματος αλλά ώριμο κοινωνικό αίτημα ο αυτοπεριορισμός της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να χειραφετηθεί ουσιαστικά η Δικαιοσύνη στον τόπο μας».
Πηγή: in.gr