Ένταση με φόντο τη Μεγίστη: Η τουρκική Aydınlık χαρακτηρίζει «πρόκληση» τις δηλώσεις Δένδια

Ένταση με φόντο τη Μεγίστη: Η τουρκική Aydınlık χαρακτηρίζει «πρόκληση» τις δηλώσεις Δένδια

«Πρόκληση Δένδια από τη Μεγίστη: Είναι το σημείο αναφοράς μας για την ΑΟΖ!», η εφημερίδα Aydınlık  δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο παρουσιάζονται ως «πρόκληση» οι δηλώσεις και ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Δένδια, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μεγίστη και στη Ρω.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

Ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη, επισκέφθηκε στις 21 Μαΐου τη νήσο Μεγίστη – η οποία απέχει 2 χλμ. από το Kaş της Αττάλειας και διαθέτει αποστρατικοποιημένο καθεστώς, κατά την τουρκική πλευρά – και στη συνέχεια μετέβη στη Ρω, όπου εγκαινίασε νέο «Φυλάκιο Επιτήρησης».

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με στρατιωτικό προσωπικό στο στρατηγείο «Δύναμης Άμυνας Μεγίστης» και εν συνεχεία κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτου («Κυρά της Ρω»), τονίζοντας σε δηλώσεις του:

«Η γεωπολιτική σημασία της Ρω και του συμπλέγματος της Μεγίστης είναι εξαιρετικά μεγάλη. Το σύμπλεγμα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Δωδεκανήσων και σημείο αναφοράς για την ελληνική κυριαρχία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η θεώρηση των νησιών αυτών ως απομονωμένων είναι νομικά και πραγματολογικά αστήρικτη, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ακόμη ότι αν η Τουρκία είχε αποδεχθεί τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το 95% των διαφορών με την Ελλάδα θα είχαν ήδη επιλυθεί. Καταλήγοντας, δήλωσε:

«Οι Έλληνες πράττουμε πάντοτε το καθήκον μας, όπως αυτό απορρέει από το Σύνταγμά μας. Θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Αντίδραση Aydınlık / Αμφισβήτηση κυριαρχίας και δικαιωμάτων

Η εφημερίδα απορρίπτει τη σημασία που αποδίδεται από την ελληνική πλευρά στα νησιά Μεγίστη, Ρω και Στρογγυλή, κάνοντας λόγο για ελληνικές «υπερβολικές αξιώσεις», υποστηρίζοντας ότι:

  • Η νήσος Μεγίστη (9 τ.χλμ.), απέχει 72 ν.μ. από τη Ρόδο και μόλις 1 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές. Η Ελλάδα, ωστόσο, διεκδικεί θαλάσσια δικαιοδοσία 40.000 τ.χλμ. με βάση το σύμπλεγμα αυτό.
  • Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν δικαιολογεί τέτοιες αξιώσεις, καθώς «νησιά που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη της μέσης γραμμής μπορούν να περιοριστούν σε χωρικά ύδατα», επικαλούμενη τις αρχές της μη ανατροπής της γεωγραφίας, της ισότητας και της μη περίκλεισης.

Αμφισβήτηση κυριότητας Ρω & Στρογγυλής

Η εφημερίδα εγείρει, επιπλέον, ζήτημα κυριότητας των νησίδων Ρω και Στρογγυλής, ισχυριζόμενη ότι:

  • Δεν κατονομάζονται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, που μεταβίβασε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία.
  • Η τουρκοϊταλική συμφωνία του 1932 φέρεται να μετέφερε τις εν λόγω νησίδες στην Ιταλία.
  • Η μεταβίβασή τους στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 έγινε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, η οποία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος.
  • Υποστηρίζεται τέλος ότι οι «παρακείμενες νησίδες» της Μεγίστης, όπως αναφέρονται στη Συνθήκη των Παρισίων, δεν ορίζονται σαφώς, ούτε στο κείμενο ούτε στους επισυναπτόμενους χάρτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx