Ένταση ολίγων ωρών μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ

Ένταση ολίγων ωρών μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ

Η ισπανική αστυνομία επανέφερε για λίγες ώρες σήμερα τους ελέγχους διαβατηρίων με το Γιβραλτάρ, και το Γιβραλτάρ με τη σειρά του άρχισε κι εκείνο να ελέγχει διαβατήρια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές εργαζομένων.

Σύμφωνα με την επίσημη ερμηνεία που δόθηκε από την κυβέρνηση του Γιβραλτάρ «ένας Ισπανός επιθεωρητής της αστυνομίας, είχε δώσει αυθαίρετα την εντολή το βράδυ της Πέμπτης να αρχίσουν να απαιτούν να έχουν σφραγίδα στο διαβατήριό τους οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ για να περάσουν στην Ισπανία, παρότι δεν είχε καμία εξουσιοδότηση να δώσει τέτοια εντολή». Από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ειπώθηκε ανεπίσημα ότι «το περιστατικό οφειλόταν σε σύγχυση» και «το υπουργείο δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για όσα αναφέρει το Γιβραλτάρ». Επίσης ανεπίσημα ειπώθηκε ότι «ήταν μια προσωρινή κατάσταση, η οποία έχει πλέον εκτονωθεί και η οποία προκάλεσε ουρές νωρίς το πρωί. Μέχρι τις 11 π.μ., η κατάσταση είχε επανέλθει στο φυσιολογικό».

Κανονικά, οι Ισπανοί και οι υπήκοοι του Γιβραλτάρ, επιτρέπεται να διασχίζουν τα σύνορα χωρίς ελέγχους. Το καθεστώς του Γιβραλτάρ -ενός θύλακα στο νότιο άκρο της Ισπανίας που βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία από τον 18ο αιώνα- και οι έλεγχοι στα σύνορα αποτελούν σημείο τριβής μετά το Brexit. Οι συνοριακοί έλεγχοι είχαν καταργηθεί επί δύο δεκαετίες καθώς Ισπανία και Βρετανία ήταν μέλη της ΕΕ. Μετά το Brexit, η συμφωνία για την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων παρατάθηκε προσωρινά, εν αναμονή μιας πλήρους συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ της Βρετανίας και της Ισπανίας, η οποία εξακολουθεί να διεκδικεί τον θύλακα.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες κάλεσε σήμερα τη Βρετανία να υπογράψει τη συμφωνία για το καθεστώς του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους του Γιβραλτάρ μετά το Brexit έως τις 10 Νοεμβρίου, πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι της ΕΕ, που περιλαμβάνουν σύστημα βιομετρικού ελέγχου εισόδου για τους πολίτες τρίτων χωρών. Με την Βρετανία να βρίσκεται εκτός ΕΕ, θα τεθούν σύνορα και στο Γιβραλτάρ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Πέμπτη καθυστέρησε την εισαγωγή των νέων ελέγχων, αφού η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα στα σύνορα δεν ήσαν ακόμη έτοιμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx