Ένταση στο Γιβραλτάρ… Ισπανική φρεγάτα διέκοψε βρετανική άσκηση (vid.)

Πεδίο μάχης η νύχτα γάμου! – Στο νοσοκομείο γαμπρός και νύφη

Περιστατικό στο οποίο ενεπλάκησαν σκάφη του πολεμικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας και του ισπανικού πολεμικού ναυτικού, σημειώθηκε στα στενά του Γιβραλτάρ. Συγκεκριμένα, δύο βρετανικά ναρκαλιευτικά μαζί με τρία ακόμα σκάφη, συμμετείχαν σε άσκηση στο πιο νότιο σημείο του Γιβραλτάρ. Κάποια στιγμή, σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, φαίνονται τέσσερα βρετανικά ταχύπλοα να προσπαθούν να απομακρύνουν το ισπανικό πολεμικό πλοίο Rayo P-42, καθώς σύμφωνα με τους Βρετανούς είχε παραβιάσει τα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail, το ισπανικό Rayo P-42, εισήλθε στα βρετανικά νερά, καθώς τα βρετανικά πλοία HMS Chiddingfold και HMS Penzance, μαζί με ακόμα τρία σκάφη, εκτελούσαν ναυτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με τις αναφορές, το ισπανικό πλοίο δεν προσπάθησε να εμποδίσει την εκτέλεση της βρετανικής ναυτικής άσκησης. Η εφημερίδα The Sun αναφέρει σε ρεπορτάζ της πως, τέσσερα ταχύπλοα συνόδευσαν το ισπανικό πλοίο για πάνω από μία ώρα, προκειμένου να απομακρυνθεί από τα βρετανικά ύδατα του Γιβραλτάρ. «Ήταν σαν τον Δαβίδ και τον Γολιάθ αλλά τα μικρά ταχύπλοα δεν φοβόντουσαν. Παρέμειναν με το ισπανικό πλοίο, μέχρι που έστριψε και απομακρύνθηκε» ανέφερε μάρτυρας στην εφημερίδα.

Όπως ανέφερε η Daily Mail, είχε υπάρξει προειδοποίηση από τις βρετανικές υπηρεσίες στο Γιβραλτάρ, πως θα πραγματοποιηθούν «ασκήσεις επιφάνειας με ταχύπλοα και πυροβολισμούς με άσφαιρα πυρομαχικά» πριν από τη διεξαγωγή της άσκησης. Ώρες μετά από το πρώτο περιστατικό, το βρετανικό πλοίο HMS Sabre, συνόδευσε ένα άλλο ισπανικό αστυνομικό πλοίο εκτός των βρετανικών υδάτων.

«Οι εισβολές αποτελούν παραβίαση της κυριαρχίας και όχι απειλή για αυτήν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την κυριαρχία μας στο Γιβραλτάρ. Το Βασιλικό Ναυτικό αμφισβητεί όλες τις εισβολές στα Βρετανικά Ύδατα του Γιβραλτάρ και το έπραξε σε αυτή την περίπτωση», δήλωσε το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, σύμφωνα με την Mail. Τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.000 ισπανικές παραβιάσεις στα βρετανικά χωρικά ύδατα του Βρετανικού Γιβραλτάρ, περίπου 12 την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της πράξης για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι