Υπόθεση Ασημακοπούλου: Εντείνονται οι αντιδράσεις για τα mail στους απόδημους

Υπόθεση Ασημακοπούλου: Εντείνονται οι αντιδράσεις για τα mail στους απόδημους

Τί αναφέρουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Στο ερώτημα «ποιος έδωσε την εντολή για την παράδοση προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο στο κόμμα της ΝΔ;», επιμένει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτωντας: «Ήρθε η ώρα των απαντήσεων».

Στην ανακοίνωση του αναφέρει: «Η υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης, Νίκη Κεραμέως προσπάθησε σήμερα να μας πείσει πως η κυβέρνηση, το κόμμα της και η ίδια είναι άμοιροι ευθυνών για την διαρροή των emails των απόδημων στην κυρία Ασημακοπούλου. Απλώς … έτυχε προφανώς την ευθύνη για τη διαρροή να έχουν δύο στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Θεοδωρόπουλος. Εντελώς τυχαία, μάλιστα, η λίστα έφτασε στα χέρια ευρωβουλευτή που ανήκει στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας!».

Γενικεύοντας υποστηρίζει: «Δεν μας προκαλεί έκπληξη η στάση της. Είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες που της αναλογούν. Δεν φταίει για τις παρακολουθήσεις, δεν φταίει για το έγκλημα στα Τέμπη, δεν φταίει για την ακρίβεια, δεν φταίει για την διάλυση της δημόσιας υγείας, δεν φταίει για τις παρακολουθήσεις…. Όσο και να προσπαθούν όμως να καλύψουν το τεράστιο πολιτικό σκάνδαλο, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επιμένει μέχρις ότου οι πτυχές του αποκαλυφθούν σε όλο τους το μέγεθος».

Το ΠΑΣΟΚ

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Γλαβίνας, μιλώντας, σήμερα, στον τ/σ «ΑΝΤ1» έκανε λόγο «για πολιτική ευθύνη που πρέπει να αναληφθεί». «Υπάρχει πολιτική ευθύνη και πρέπει να αναληφθεί. Δεν είναι μόνο οι αντικειμενικές ευθύνες του γενικού γραμματέα ή κάποιου στελέχους του υπουργείου. Είναι σαφές ότι εγείρεται θέμα για την υπουργό Εσωτερικών» επισήμανε ο κ. Γλαβίνας και ανέδειξε «τις παλινωδίες της Νίκης Κεραμέως».

«Πριν λίγες ημέρες η κ. Κεραμέως μας διαβεβαίωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 ότι τα στοιχεία δεν έχουν φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών. Διέρρευσαν όπως αποδεικνύεται από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργοί όπως ο κ. Γεωργιάδης και άλλα κυβερνητικά στελέχη δήλωναν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν τίθεται ζήτημα για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, ο Θ. Γλαβίνας σημείωσε: «Ήδη έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών για τη λειτουργία του υπουργείου Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο να διεξάγει τις εκλογές αν με τόσο εύκολο τρόπο μπορεί κάποιος να παίρνει απόρρητα στοιχεία».

«Πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας απέναντι στην αλαζονεία σας και την ατιμωρησία που επικρατεί» πρόσθεσε ο Θ. Γλαβίνας απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας στο πάνελ και επισήμανε ότι «αναμένουμε να δούμε τι θα πει η Δικαιοσύνη και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που έχουν επιληφθεί». «Δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Εδώ “κρυφακούγατε” υπουργούς, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν θα πάρετε 20.000 email; Τι είναι 20.000 email μπροστά στις υποκλοπές που έχετε κάνει!» ανέφερε.

«Η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας δεν μπορεί να είναι μια παράσταση. Όποιος κι αν είναι ο κ. Κασσελάκης – κατέχοντας και τον θεσμικό ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – δεν μπορεί να μπαίνει στο στρατόπεδο με τον φωτογράφο, την ασφάλειά του και να παρακολουθούμε σε live μετάδοση τη θητεία του εν μέσω σοβαρών προβλημάτων για την κοινωνία. Πρόκειται για απολιτικοποίηση, που αφήνει αλώβητη τη Νέα Δημοκρατία» σχολίασε, τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τη στράτευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη «life style αντιπολίτευση».

Το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών είναι βαρύτατα εκτεθειμένες για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού. Οι ευθύνες τους δεν μπορούν να κρυφτούν ούτε με την “απόσυρση” της κυρίας Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ούτε με την απομάκρυνση κάποιων υπηρεσιακών παραγόντων και στελεχών της ΝΔ. Οι δε δικαιολογίες ότι η διαρροή των στοιχείων έγινε την περίοδο της υπηρεσιακής κυβέρνησης -μόνο και μόνο για να μείνει στο απυρόβλητο η κυρία Κεραμέως και κατ’ επέκταση η ίδια η κυβέρνηση- προκαλούν τη νοημοσύνη του λαού» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και δεν πρόκειται να τα αποφύγουν:

–Πρώτον, πώς είναι δυνατόν τα προσωπικά δεδομένα να διέρρευσαν τον Μάη του 2023 για να χρησιμοποιηθούν 10 μήνες αργότερα ενόψει των ευρωεκλογών;

–Δεύτερον, ποιες είναι οι συνθήκες προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων, όταν με τόση ευκολία διαρρέουν σε συγκεκριμένα κόμματα;

–Τρίτον, πώς είναι δυνατόν να “αθωώνεται” η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, όταν οι καταγγελίες αφορούν τόσο την πλατφόρμα των εθνικών εκλογών όσο και αυτή της επιστολικής ψήφου; Επιπλέον, είναι εξακριβωμένο ότι το μήνυμα ενημέρωσης για την επιστολική ψήφο και το διαφημιστικό μήνυμα της κυρίας Ασημακοπούλου στάλθηκαν με λίγη ώρα διαφορά, γεγονός που αναδεικνύει κάποιου είδους συντονισμό;

-Τέταρτον, πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά χωρίς τη γνώση, αν όχι την ενθάρρυνση, της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών; Σε κάθε περίπτωση υπάρχει τεράστια -τουλάχιστον πολιτική- ευθύνη. Αυτή η ευθύνη γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, γιατί από την δημοσιοποίηση των καταγγελιών των εκλογέων – των οποίων χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία – μέχρι τις παραιτήσεις, υπήρχαν επίμονες και απαράδεκτες δηλώσεις αποπροσανατολισμού και σκοπιμότητας που παραπέμπουν σε συνειδητή και εσκεμμένη προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.

–Πέμπτον, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καθησυχάζει τον λαό για την επιστολική ψήφο, όταν βάσει νόμου πλέον τα προσωπικά στοιχεία των εκλογέων θα είναι στη διάθεση όχι μόνο των κρατικών υπηρεσιών, αλλά και των ιδιωτικών εταιριών και μάλιστα ξένων χωρών, που θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες της επιστολικής ψήφου; Σημειωτέον, ότι οι εκλογείς του εξωτερικού δεν έχουν καν την εναλλακτική της αυτοπρόσωπης προσέλευσης σε εκλογικά τμήματα, αφού τέτοια τμήματα δεν προβλέπονται στο εξωτερικό».

«Πρόκειται για ζητήματα σχετικά με την προστασία του αδιάβλητου των εκλογών που από την πρώτη στιγμή είχε θέσει το ΚΚΕ, βασιζόμενο και στην αρνητική διεθνή εμπειρία, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, έχοντας αρχικά την στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ» επισημαίνει, ακόμα, η ανακοίνωση του κόμματος και καταλήγει:

«Σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα πρέπει να τοποθετηθεί η κυρία Κεραμέως. Γι’ αυτό και το ΚΚΕ, παράλληλα με την υπόλοιπη έρευνα, προτίθεται να ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να εξηγηθούν τα ανεξήγητα».

Πηγή: ΑΠΕ:ΜΠΈ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι