Εντοπίστηκαν και στην Ελλάδα φορείς με μεταλλάξεις του ιού – 4 με τη βρετανική και 2 με την ταϊλανδέζικη

α rapid και self test που πήραν πιστοποίηση

Τέσσερις φορείς του μεταλλαγμένου ιού που πρωτοεντοπίστηκε στην Βρετανία ανιχνεύθηκαν και σε επιβάτες πτήσης προς την Αθήνα. Παράλληλα δύο άλλοι επιβάτες της ίδιας πτήσης έφεραν μια μετάλλαξη που έχει εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη.

Φορείς ήταν πέντε Έλληνες και ένας αλλοδαπός που ήταν επιβάτες πτήσης από τη Μεγάλη Βρετανια και στους οποίους εκτός από τεστ ταχείας ανίχνευσης έγινε και μοριακός έλεγχος. Και οι έξι έχουν απομονωθεί σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σύμφωνα με ρεπορτάζ των καναλιών ΑΝΤ1 και Open  σε δείγματα που εστάλησαν για έλεγχο στο Ιδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Από κάποιους εκτιμάται ότι είναι πιθανόν η ανίχνευση του ιού  να συνετέλεσε στην απόφαση για σχετικά πιο αυστηρό lockdown την επόμενη εβδομάδα, όμως δεν είναι σαφές πότε ακριβώς εντοπιστηκαν οι φορείς με τις μεταλλάξεις -αν δηλαδή έγινε ο μοριακός έλεγχος προτού ληφθεί η απόφαση για το λοκντάουν ή μετά.

Όπως και να έχει, όλα τα δεδομένα θα συνεκτιμηθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όπου θα ληφθούν και αποφάσεις που σχετίζονται και με το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου.

Νωρίτερα σήμερα και το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε τον εντοπισμό 12 κρουσμάτων με το μεταλλαγμένο στέλεχος σε επιβάτες πτήσης από τη Βρετανία, ενώ προ τριών ημερών η Τουρκία βρήκε 15 φορείς μεταξύ επιβατών και διέκοψε τις πτήσεις από Βρετανία. Το ότι εντοπίστηκαν πάντως  6 φορείς στο αεροδρόμιο της Αθήνας, δεν σημαίνει ότι η μετάλλαξη δεν κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα, καθώς οι έλεγχοι στα αεροδρόμια είναι δειγματοληπτικοί και  δεν ελέγχονται όλοι οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες. Η τυχόν διασπορά της μετάλλαξης θα διαπιστωθεί μόνον με συστηματικό έλεγχο και των “εγχωρίων” κρουσμάτων ως προς την δομή του ιού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι