Εορτάσθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες η 25η Μαρτίου και από τους Έλληνες της Οδησσού

Εορτάσθηκε κάτω από δύσκολες συνθήκες η 25η Μαρτίου και από τους Έλληνες της Οδησσού

Με δυσκολίες εορτάσθηκε η εθνικοαπελευθερωτική επέτειος στην Οδησσό. Δεν έχουμε εικόνα από εορτασμούς των Ελλήνων στην Κριμαία και σε άλλες εμπόλεμες περιοχές όπου ζουν Έλληνες.

«Αυτή η ιερή μέρα, η ημέρα της 25ης Μαρτίου είναι για τους Έλληνες της Ουκρανίας μεγάλη και γιορταζόταν πάντα με πολλές εκδηλώσεις, αλλά για τρίτη φορά, μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, γιορτάζουμε πια με επιφύλαξη, φόβο και τρόμο για πιθανό βομβαρδισμό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια της ελληνικής γλώσσας του ελληνικού σχολείου μέσης εκπαίδευσης του Κιέβου, με την ονομασία “Ελλάδα”,  κα Λαρίσα Κασιούκ.

Την ώρα που ο απανταχού ελληνισμός γιόρταζε την επέτειο έναρξης της ελληνικής επανάστασης για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον οθωμανικό ζυγό, στο Κίεβο από θραύσματα ρωσικών πυραύλων τραυματίστηκαν 10 άνθρωποι ενώ στην Οδησσό 300.000 άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Το σχολείο “Ελλάδα” είναι ο πυλώνας του Ελληνισμού του Κίεβου και της Ουκρανίας γενικά”, είπε  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τηλεφωνικά ο Αντρέι Σαβένκο, αναπληρωτής καθηγητής της έδρας Κλασσικών και Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ταράς Σεβσένκο του Κϊεβου. Ο ίδιος έκανε ειδικό μάθημα στους φοιτητές– αφιέρωμα στην ιστορία της 25ης Μαρτίου. «Μάλιστα, διακόψαμε το μάθημα, κατεβήκαμε όλοι στο καταφύγιο, μόλις ακούσαμε το φρικτό τρομερό βουητό του συναγερμού, που δεν συνηθίζεται ποτέ», είπε.

Ούτε φέτος στο σχολείο “Ελλάδα” πραγματοποιήθηκαν δημόσιες μαζικές εκδηλώσεις την Ημέρα της 25 Μαρτίου, για λόγους ασφαλείας. «Ετοιμάσαμε βίντεο με ελληνικούς χορούς και τραγούδια της εποχής της Επανάστασης του 1821, και σχετικά ποιήματα, που στείλαμε διαδικτυακά στην Ελλάδα, στους φίλους μας, αλλά και σε όλον τον κόσμο που ενδιαφέρεται και συμμερίζεται τον πόνο, την τραγωδία μας. Το μήνυμα μας είναι σαφέστατο: θέλουμε την ειρήνη, την ελευθερία , να σταματήσει ο άδικος για την πατρίδα μας πόλεμος!» είπε η Λαρίσα Κασιούκ.

Η κα Ελισάβετ Πολυχρονίδη, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Οδησσού, είπε ότι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης της Φιλικής Εταιρείας και κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο μνημείο των ιδρυτών της. Στο Κίεβο πραγματοποιήθηκε ποιητικό-χορευτική και εικαστική εκδήλωση, του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, το οποίο μετά την έναρξη του πολέμου με εντολή του υπουργείου Παιδείας μετεγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι