“Δεν αναγνωρίζουμε την νίκη Πούτιν” λέει η Γερμανία

“Δεν αναγνωρίζουμε την νίκη Πούτιν” λέει η Γερμανία

Αυστηρό μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης

Η Γερμανία κατέστησε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την εκλογική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θεωρεί τις εκλογές στην Ρωσία «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, διευκρινίζοντας ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν θα συγχαρεί τον κ. Πούτιν.

«Δεν επρόκειτο για δημοκρατικές εκλογές. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς προκαθορισμένο και η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηριζόταν από κλίμα εκφοβισμού», δήλωσε η κυρία Χόφμαν και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ο καγκελάριος «δεν συνεχάρη» τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Γνωρίζετε ότι δεν βλέπουμε αυτές τις λεγόμενες εκλογές ούτε ως ελεύθερες ούτε ως δίκαιες. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς προκαθορισμένο. Κατά την άποψή μας, δεν επρόκειτο για δημοκρατικές εκλογές. Πραγματικοί υποψήφιοι δεν επιτρέπονταν. Υπήρχε επίσης κλίμα εκφοβισμού και συλλήψεων. Δεν υπάρχει ελευθερία λόγου στην Ρωσία. Η Ρωσία – όπως έχει ήδη πει ο καγκελάριος – είναι πλέον μια δικτατορία και κυβερνάται αυταρχικά από τον Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος και χαρακτήρισε «εξαιρετικά προβληματική» την χθεσινή διαδικασία στα υπό κατοχή ουκρανικά εδάφη, τονίζοντας ότι πρέπει να καταδικαστεί. «Δεν την αναγνωρίζουμε. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα για εκλογές σε αυτά τα εδάφη. Αυτή είναι η εκτίμησή μας και για αυτό ο καγκελάριος δεν έδωσε τα συγχαρητήριά του», πρόσθεσε η κυρία Χόφμαν.

Η εκπρόσωπος δέχθηκε επανειλημμένες ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα αποκαλεί στο εξής το Βερολίνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κυρία Χόφμαν περιορίστηκε να δηλώσει ότι το ερώτημα δεν τίθεται, καθώς δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επικοινωνία με την ρωσική πλευρά.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Σεμπάστιαν Φίσερ επισήμανε ακόμη ότι η Ρωσία «διοργάνωσε εκλογικά γραφεία στην Υπερδνειστερία κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» και εξήγησε ότι «πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Μολδαβίας». Έκανε ακόμη λόγο για «παράνομη προσέγγιση» και στις περιπτώσεις της Αμπχαζίας, της Νότιας Οσετίας και της Γεωργίας. «Και εδώ επιχειρείται, μέσω της ψηφοφορίας, να υπονομευτεί η ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», ανέφερε ο κ. Φίσερ και επανέλαβε ότι τα αποτελέσματα «εικονικών» εκλογών δεν θα αναγνωριστούν από τη γερμανική κυβέρνηση, όπως δεν θα αναγνωριστούν και οι «παράνομες προσαρτήσεις των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Σαπορίζια, της Χερσώνας ή της Κριμαίας».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προηγείται στις προεδρικές εκλογές της Ρωσικής Ομοσπονδίας με 87,31% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά πρακτορεία TASS και RIA. Ως προς τους άλλους υποψήφιους πλην του Πούτιν, ο Νικολάι Χαριτόνοφ κερδίζει το 4,30% των ψήφων, ο Βλάντισλαβ Νταβάνκοφ – 3,83% των ψήφων, ο Λεονίντ Σλούτσκι – 3,21% των ψήφων. Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύθηκαν το πρωί από το κέντρο πληροφοριών της CEC.

Η ψηφοφορία διήρκεσε τρεις ημέρες: 15, 16 και 17 Μαρτίου και σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής, κάτι που σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει επανεκλεγεί με ποσοστό ρεκόρ και ρεκόρ ψήφων. Ο Πούτιν είναι στο τιμόνι της Ρωσίας από το 2000, ως πρόεδρος ή ως πρωθυπουργός ενδιάμεσα, (το ένα τέταρτο του αιώνα), όμως με το νέο Σύνταγμα της Ρωσίας μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και πάλι όταν λήξει η νέα θητεία του σε έξι χρόνια.

Το διάγγελμα Πούτιν

Απευθυνόμενος στον ρωσικό λαό ο Πούτιν ευχαρίστησε όσους πήγαν να ψηφίσουν και δημιούργησαν τις συνθήκες ώστε να υπάρξει «εσωτερική πολιτική σταθεροποίηση και ενίσχυση», και έκανε εκτενή αναφορά στο Ουκρανικό και την αντιπαράθεση με τη Δύση.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, όπως και όλους τους πολίτες της χώρας, για την υποστήριξή σας και την εμπιστοσύνη σας», δήλωσε μπροστά στην ομάδα που διεξήγαγε την εκστρατεία του, προτού υποσχεθεί πως η Ρωσία θα αντιμετωπίσει όλους τους αντιπάλους της. «Δεν έχει σημασία ποιος θέλει να μας εκφοβίσει ή σε ποιο σημείο, ποιος θέλει να μας συντρίψει ή σε ποιο σημείο, την θέληση και την συνείδησή μας. Κανείς ποτέ δεν πέτυχε να κάνει κάτι τέτοιο στην ιστορία. Αυτό δεν έχει αποτέλεσμα σήμερα ούτε θα έχει στο μέλλον», είπε ο ρώσος πρόεδρος, 71 ετών.

Η τριήμερη ψηφοφορία, από την Παρασκευή ως χθες Κυριακή, σημαδεύτηκε από ουκρανικούς βομβαρδισμούς και εισβολές μαχητών που λένε ότι είναι Ρώσοι που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περιοχές των συνόρων, καθώς από διαμαρτυρίες σε εκλογικά τμήματα.

Τα ερωτήματα της Δύσης

Σε ανάλυση του το CNN σημειώνει ότι πολλοί δυτικοί αναλυτής της Ρωσίας, θέτουν το ερώτημα εάν η προεδρική ψηφοφορία είναι πράγματι ένα δημοψήφισμα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Από αυτή την άποψη, ο Πούτιν φαίνεται να έχει περιθώρια ελιγμών. Ο Ρώσος πρόεδρος εκφράζει τη βεβαιότητά του  για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα μετά την πτώση των ανατολικών ουκρανικών πόλεων Μπαχμούτ και Αβντίιβκα. Και με τη Δύση να αμφιταλαντεύεται για τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία – ιδιαίτερα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου ένα κρίσιμο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο καθυστερεί – το εκλογικό αποτέλεσμα του δίνει περισσότερα ρητορικά πυρομαχικά.

Στην προεκλογική συνέντευξή του με τον Kiselyov, ο Πούτιν ανέφερε ακριβώς αυτό το σημείο συζήτησης. «Το να διαπραγματευόμαστε τώρα μόνο και μόνο επειδή ξεμένουν από πυρομαχικά είναι κάπως γελοίο από την πλευρά μας», είπε, προβάλλοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα.

Ανεξάρτητα από το πώς ο Πούτιν αντιμετωπίζει το πρόβλημα στην Ουκρανία υπάρχει ένα άλλο πιθανό θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η καταστολή της εγχώριας αντιπολίτευσης της Ρωσίας – ό,τι έχει απομείνει από αυτήν. Σε σχόλια μετά το κλείσιμο των εκλογών σε όλη τη Ρωσία, ο Πούτιν έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση, ανέφερε το όνομα του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

«Όσο για τον κ. Ναβάλνι, ναι πέθανε, είναι πάντα ένα θλιβερό γεγονός», δήλωσε ο Πούτιν. «Και υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις όπου άνθρωποι στις φυλακές πέθαναν. Δεν συνέβη αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες; Συνέβη και όχι μόνο μία φορά».

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι οι εκλογές στη Ρωσία δεν ήταν ελεύθερες. Από την πλευρά τους η Γερμανία και η Γαλλία δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν συγχαρητήρια στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «μεθυσμένος από την εξουσία» και θέλει να «βασιλεύσει αιώνια», ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντέιβιντ Κάμερον μίλησε για εκλογές που δεν ήταν ούτε «ελεύθερες» ούτε «δίκαιες», η διπλωματία των ΗΠΑ καταδίκασε το ότι διεξήχθη ψηφοφορία σε ουκρανικές περιοχές υπό κατοχή της Μόσχας, ενώ ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έκανε γνωστό πως δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να «συγχαρεί» τον ένοικο του Κρεμλίνου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι